Борисов: Срещата с Тръмп беше ключова за мандата ми

Срещата с президента Доналд Тръмп бе ключова за мандата ми. Имал съм много важни посещения, но това е стратегическо. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Срещата с Тръмп беше много важна среща, а в мандата на това правителство за първи път бяхме в Саудитска Арабия, никой не беше стъпвал там. За първи път бяхме в Кремъл, в Япония, за първи път бяхме на много нови места – така премиерът отговори пред БТВ на въпрос дали срещата с Тръмп е била най-важната в мандата му като премиер.

„Много можем да се хвалим в тази сфера, но да си на камината в Белия дом при американския президент – а това ми е пореден път на мен в Белия дом, и то в компанията на неговия първи зам.-президент Пенс, също и на министрите и държавния секретар – това е една много добра оценка. Да, може би нашите съседи в момента нервничат, но ние сме си го изработили това. Ние сме си се доказали, така че безспорно ние сме от най-добрите и лоялни членове на НАТО и ЕС.“

На въпрос кое е най-краткото изречение, което описва срещата, Борисов отговори, че е видял и ролята на медиите. „Поне това, което съм виждал по телевизиите и така, както дават Тръмп, винаги го дават с изкривени физиономии, с дупки по бузите. А всъщност е много симпатичен, здрав и с гъвкав ум човек. Два чака минаха много приятно. Не можах да повярвам, че това е човекът, който толкова пъти съм гледал и съм се чудил как би могъл дори да е на този пост. Той е уникален. Беше много подготвен по всички теми, разбра ме и за ядрената централа“.

Не са много българите, които са посрещани с 21 топовни салюта във Вашингтон. Когато по булевардите във Вашингтон с абсолютно спряно движение се движи българското знаме, когато 21 топовни салюта и 500 гвардейци ни посрещат, ми беше драго за България. Беше ми драго за този народ, който през какво ли не е минал, но сме го постигнали.

На въпрос за това дали САЩ ще изпратят човек в посолството си у нас, който да отговаря за свободата на словото, върховенството на закона и темите за малцинствата, Борисов отговори, че той сам е поискал такъв човек да бъде изпратен у нас.

Много важни посещения имаше, но това е стратегическо, даде ни зелена светлина с това споразумение, което подписахме, в което много ясно пише – не флотилия, а координационен център. Вече ние всички – Гърция, Румъния, Турция, Полша, Словакия, имаме едни и същи машини – самолетите Ф-16, с които да водим координирани действия по отбрана, допълни премиерът. /БГНЕС