Борисов: Стига давали акъл. Хайде заедно да изтеглим каруцата от тресавището

Сутринта имах дълъг разговор с ПГ на ГЕРБ. Имахме два варианта: партийна кандидатура, което щеше да се приеме като бламиране на първия мандат. Вторият вариант, защото искаме да има редовно правителство и държим на политическата система да излъчи редовно правителство, неутрален кандидат.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Стара Загора, където гостува на актива на партията.

Третият мандат е изключително рискован, защото не знаем президентът на кого ще го даде. А и тези, които не дойдат на разговори в първия мандат, не трябва да очакват да ходим ние на разговори. Направих крачка назад, депутатите бяха много против да не съм аз премиер, и аз се оттеглих - депутатите решиха, че това е изходът от тази политическа криза. И след март да има избори, ще е същото, обзалагам се, че и през май ще има избори. Само да упрекваме президента, не е честно, каза още Борисов.

Да не се правят на това, което са, като ни обвиняват, че сме с Радев - само ГЕРБ издигна кандидат срещу него. Така Борисов коментира слухове, че се е виждал с Радев.

Далече от нас, далече и от другите, доказан, патриот, умен, успял, критичен, доказан професионалист като образование, знание, умения, връх в неврохирургията, най-младият член-кореспондент на БАН - така Борисов описа кандидатът на ГЕРБ за премиер проф. Габровски.

Това е начин да привлечем действително умни, образовани хора да помогнат на политическата класа, в която се инсталирахме сами.

Разговорът на Изпълнителната Комисия на ГЕРБ с него беше да му дадем мандат - не само да вземе листа от президента, а да проведе разговори с всички политически партии, да подбере експерти и от другите партии, с цялата отговорност, която носи. Има пълната свобода да направи това, което иска и може.

България изглежда изключително зле отвън, политическата криза, липсата на правителство, с упреци към други държави, коментира още бившият премиер.

Две години вече ГЕРБ го няма никъде. И какво - затънаха в корупция. И българите плащат газ, бензин, нафта, хляб и олио, на непосилни цени. 1% ръст на БВП, - всички дават това за нас, докато съседна Гърция вече има 6%. Само че ние две години нямаме план като ПВУ, а Мицотакис взе европейските пари веднага.

Президентът Радев казал, че "партията на промяната са шарлатания, и че било грешка такива хора да откраднат надеждите ни за промяна", - отдавна съм казал, че когато народът осъзнае, че ПП са пръта в спиците на колелото България да тръгне напред.

Това, че съм се оттеглил, е разум, опит, мъдрост. Защото ако аз бях взел мандата, всеки щеше да каже "вие предварително знаете, че е обречен". Затова, ето ви проф. Габровски.

Не го убедихме трудно, говорил съм с него и когато бяха президентските избори. Той е безспорен граждански кандидат, такъв авторитет - като седне, да е излекувал поне 10-15 хиляди души от тежки травми.

Стига давали акъл. Хайде, ние също сме граждани, партиите са сбор от граждани - хайде заедно да изтеглим каруцата от тресавището.

На президента му казах, че двама по-добре теглят каруцата от блатото, той избра да я тегли с Киро и Асен. И сега си плаща за грешките, допълни Борисов./БГНЕС