Борисов: Страшното за ПП-ДБ ще дойде след изборите

Защо позволихте да ви взимат по левче от литър гориво? Кое ви поскъпна в България - въглищата, миньорските заплати ли, - кое вдигна цената на тока? Преди да си тръгнем, заредихме 5-и и 6-и реактор с ядрено гориво. Затова питам своите опоненти: кое вдигна цената на тока?

С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към присъстващите на предизборна среща в спортната зала в Благоевград.

Днес сутринта в централата на ГЕРБ бяха производителите на мебели. Изнасят дървата, обработват ги в Гърция, после ги откупуват, и така мебелите поскъпват.

Питам, защо "Промяната" вдигна два пъти инфлацията спрямо тази в Европа, попита Борисов.

Седем партии се събраха като коалиция в "Промяната", за да изкарат колкото нас. И си мислят, че от втори април всичко ще почне отначало - няма как да стане това! Бюджетният дефицит отиде - висока инфлация, висок дефицит - няма Еврозона!

Моргите ни са пълни с трупове на бежанци, вече не знаят какво да ги правят. А преди две години миграцията беше нулева. Днес всеки ден стават катастрофи и само така разбираме за тази миграция, каза още Борисов.

Цял ден се срещаме с браншови организации - един доволен няма, и всички искат пари, а при този бюджет и този дефицит, шанс за това няма. Винаги сме били честни - не продаваме мечти, каквото обещаем - на другия ден идвате и си го търсите! Уж сме най-бедни в Европа, а две години няма ПВУ - преди две години Фон Дер Лайен даде 17 милиарда на Гърция, а за нас - нищо. Две години не направиха План за възстановяване, единствените сме, които не сме взели пари от Брюксел. И сега още пари изпускаме, а те си позволяват да идват и да ни критикуват, възмути се Борисов.

Сигурно има още хора, които са се поддали на страховитата организация да съсипват ГЕРБ, но всичко, което сме направили, всичко можете да го пипнете. Кажете, какво е направено за две години тук?

Ние не ходим да агитираме, ние идваме да ви предупредим, че октомври месец трябва да вземем поне още 10 млрд. дълг, за да се покрие дупката в бюджета - това се казва "дългова спирала" - няма Еврозона, а с тази миграция няма и Шенген. Ужасът на ПП-ДБ ще дойде след изборите, когато реално тези популисти ще искат пак така да харчат пари. Така стоят тунелите и мостовете, пари оставихме, а те изчезнаха. Сложете си там билбордове с ПП и ДБ, да ги сочат с пръст. Благодарен съм, че не се огънахте и че удържахте - 2009-та година ви вадихме от най-голямата криза в света - гръцката, като не дадох една банка да мръдне тук, след Орешарски остана 7 милиарда дупка в бюджета, за година го преодоляхме; сега 15 млрд. дупка има - как се преодолява така?

Щели да правят правителство на малцинството - никой дори не ги пита как функционира държавата. Ако имат депутати колкото нас, как ще правят правителство - защо лъжат, че ГЕРБ щели да ги подкрепят с правителство на малцинството - това няма да стане никога!, добави Борисов.

През април месец откриха в Македония българския център, - ето, вчера го закриха. Когато държавата е слаба, и северномакедонците не ни приемат насериозно. Пет пъти избори, пет пъти се правим на велики, това не е сериозно, каза още лидерът на ГЕРБ.

По-трудно не е било от сега - бихме всички рекорди - по инфлация, по задлъжнялост, от отличници станахме най-слабите. И това трябва да има мобилизация на целия народ - знаем как да ви изведем от тази криза, защото съм го правил три пъти. Накрая, и ковид-кризата ни сполетя, и там се справихме най-добре.

Не искам да обидя никого, но Асен Василев каза, че ще правят надземно метро от Казанлък до Стара Загора - абе те моста на Симитли не могат да направят.

Просто, те ви лъжат, и вярвайте ми - и аз като загледам, те много убедително говорят - договорили 5 моста, а не можаха един понтон да направят на Дунава; говорят за четири магистрали на година, пет моста, - били сме на тунелите и мостовете на "Струма", това е рисков труд на хиляди хора, имаше и загинали - на 20 дена правихме проверки, за да станат, за да свържем топлото море на Солун с Дунав мост 2 на Видин - това е огромна полза за региона. Все обвинения, настройване на хората да се мразят - насаждат омраза, което е най-големият грях на президента Радев. Той късно се усети, нарече ги шарлатани, но късно - те се обърнаха и срещу него.

Какво ще правим, ако победим, това е основният въпрос, чийто отговор хората искат да чуят. Кметовете чакат с такова нетърпение да чуят дали ще могат да направят някоя улица или детска градина, или парк. Ще се справим, но трябва да убедим много хора - омразата трябва да отстъпи място на съзидателното и градивното.

Съседите ни ще напреднат толкова много, че нас ще ни е срам. Убедете повече хора да гласуват, за да имаме морално основание да се потрудим и да върнем това, което заслужават българите. Не две години назад, и настрани сме две години, но с Божията помощ, и с вас, мисля, че ще успеем. Това е последен шанс да се измъкнем от блатото, заключи Борисов. /БГНЕС