Борисов: Таванът на заплати пречи да привлечем киберспециалисти в е-управлението

Ако се отнасяме с толерантност към хакерите, нищо добро не ни очаква. Законите и сега не са лоши, просто трябва да се спазват. Ние искаме да облекчим гражданите, да има повече електронни услуги, но ако някой троши непрекъснато, ще се върнем към пишещите машини. С финансовия министър ще видим дали могат киберспециалистите в електронното управление да получат по-високи заплати, заяви пред медии премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов участва във форума „Взаимодействие между публичната и частната сигурност: Стратегическа роля на публично-частното партньорство за противодействие на киберзаплахи“. На събитието висши представители на властта в България, министри, бизнесмени и представители на частния сектор наблюдават публична демонстрация на хакерска атака и ще положат основите на партньорство за ефективно противодействие срещу киберзаплахи.

Пред премиера експерти показаха как могат да бъдат хакнати мобилен телефон, оптичен кабел през рутер, хакерска атака чрез създаване на фишинг страница и как точно е направен пробивът на базите данни на Националната агенция по приходите.

„Има едни чисто обективни процеси, които ние не можем да ги предотвратим. Колкото повече дигитализация, колкото повече цифровото управление се развива, както всичко останало в живота, много трудно се изгражда, а много лесно се руши. По-лесно е да счупиш, отколкото да изградиш. Поздравявам тези млади хора, че са тръгнали в другата посока. Това трябва да стане като превенция на обществото. Така както мразим крадци, както мразим убийците, така да мразим и хакерите. Това не е мода, не е нещо хубаво”, заяви Борисов и подчерта, че ако те работят в полза на държавата и обществото ще изкарват повече пари, отколкото когато нанасят вреди.

Премиерът посочи на какво се дължи липсата на добре подготвени кадри, които да се занимават с повишаване на киберсигурността в държавата.

„В държавната администрация има таван на заплатите. Ние плащаме по 1500 лв. В частния сектор заплатата на подобни IT-специалисти са от 10 000 лв. нагоре, но не по-малко“, посочи Борисов.

Според него само човек с голяма кауза ще се съгласи да работи за държавата.

„В същото време, когато претърпим хакерска атака, казваме, че държавните институции са уязвими. Това пряко се отразява на гражданите. Нещо повече, хакерите продължават своята дейност и атакуват банки, застрахователни компании, където пак нанасят поражения на стотици хиляди хора“, коментира той и призова за обществена нетърпимост към тази дейност.

Той коментира и атаката срещу ФБР и добави, че те едва ли са лошо защитени, но хакерите стават все по-изобретателни. Даде пример с това, че ако преди години автокрадците са правили дубликати на ключовете, то сега отключват колите чрез компютри. Борисов обяви, че страната ни има предложения от други държави да ни защитават, където са много напреднали, но това ще струва няколко стотин милиона долара.

„Един хакер, който го бяхме прихванали, от една от най-големите банки в България, за да покаже извади 1 лв. от сметката на шефа на банката и му преведе. Просто за да му покаже, защото той се кълнеше, че неговата банка, неговата сметка е защитена“, онагледи министър-председателят развитието на недобросъвестните хакери.

Борисов каза, че приема протегнатата ръка за публично-частно партньорство на държавата с бизнеса за сътрудничество в борбата с хакерските атаки и заяви, че с финансовия министър ще обсъдят възможността за увеличаване на заплатите киберспециалистите чрез законодателни промени като това най-вероятно ще се случи в рамките на електронното управление.

„В днешната ситуация можем само да работим съвместно с всички граждански организации, стопански инициативи, защото защитаваме и хората, и бизнеса, а оттам и държавната сигурност. Сигурно могат много примери да се дадат още. Сигурно много може да се говори. Сигурно можем да бъдем упрекнати, че недостатъчно пари се дават в този сектор за защита. Таванът на заплатите е нещо, което много пречи да привлечем в министерствата достатъчно квалифицирани хора. От конкурс за работа в този сектор идват по 100 човека, накрая остава само един, ако остане и един. Всички като чуят за заплащането се обръщат и казват „Благодаря“, подчерта Борисов и добави, че трябва обществото да впрегне специалистите да работят в полза на държавата, бизнеса.

„Колкото повече улесняваме – ето Агенция по вписванията. Преди колко години всичко е било на хартия. Колко услуги искаме и сме ги направили такива, че да не ходиш да се редиш на опашки. Като ги слушам в рамките на половин час хакерите могат да направят всякаква поразия в тези системи. Редно ли е вместо да ги дадем за пенсии и заплати тези пари, да вадим стотици милиони и да защитаваме системите от няколко човека. Те се познават помежду си, със сигурност“, допълни той и посочи, че в мрежата не е толкова анонимно, колкото хората от по-старото поколение си мислят. /БГНЕС