Борисов: Трябва да спечелим с много, за да можем да оправим счупената държава

Имаме една много счупена държава, и трябва да имаме голяма разлика с другите, за да се справим. Ако разликата е няколко процента, ще е рисковано да се вкараме в управлението. Това каза бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на предизборна среща с актива в Търговище.

„Когато дойдохме през 2009 г. беше световната финансова криза, но ГЕРБ беше як и успяхме да измъкнем държавата. После 2013 г. Орешарски доведе до фалит на КТБ, неплащане на енергията на американските централи и бяхме осъдени от руснаците за двата реактора, но ГЕРБ беше як и за една година изплатихме на вложителите от КТБ, на руснаците, на американците и излязохме чисти, като сваляхме и дълга и бяхме шампиони в Европа по най-нисък дълг, а управлявахме и с бюджетен излишък“, припомни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и мигрантският натиск, заради който вчера в три населени места беше обявено частично извънредно положение: "По наше време мигрантският поток беше овладян заедно с Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен и Ердоган, докато сега има частично бедствено положение в Свиленград заради мигрантите. След 2 октомври с Ердоган много бързо ще го решим този въпрос. Цените на горивата ще слезнат надолу, на газа също – аз имам решение, защото съм го правил 12 години, не приказвам току-така“.

Лидерът на ГЕРБ обвини „Продължаваме промяната“, че още не е заявила своя позиция срещу Путин в отговор на мобилизацията и ядрения шантаж. „Много ме е страх наистина, че всеки ден в атомната централа в Запорожие я атакуват постоянно и сега, когато виждам колко се изнерви обстановката, агресията на Путин е видима и целият демократичен свят сме твърдо решени, че това трябва да приключи. Руският народ ни е приятел, но това, което прави Путин, е извън всякакъв нормален коментар – ядрен шантаж и бой по Запорожие, а тя е изключително близко до нас. Няма как да не съм против човек, който пряко ни заплашва“.

"Кризата в енергетиката много пряко засяга всички – цените на тока са непосилни. Ако не бяхме ние от ГЕРБ и СДС да се преборим и да наложим таван на цената за бизнеса, общините болниците, това означаваше фалит на българските общини и бизнеса. Много от политическите ни опонтенти си приписват тази мярка, но тя е възможна благодарение на нас и дори в опозоция спасихме българския бизнес и граждани", коментира бившият енергиен министър Теменужка Петкова. /БГНЕС