Борисов: Трябва мощно решение на демократичния свят срещу Путин

Не ме е страх от Кирил и Асен, а от ядрен инцидент на територията на АЕЦ "Запорожие", където всеки ден се стреля. Който може да избяга в Канада, ще избяга. Но ние ще останем тук. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща със симпатизанти и членове на партията в Шумен, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

„Ако ме питате дали ме е страх от Кирил и Асен, не ме е страх. Ще ви кажа от кое ме е страх. Истински ме е страх как наивно, и моите колеги от Европа, а особено от съседните ни държави, се отнасят към ядрената централа в Запорожие“, каза лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов трябва да се вдигне шум около този АЕЦ в Европа, Вашингтон и МААЕ.

Ние говорим за ядрен шантаж на Путин. Преди този шантаж е шантажът с тази централа с шест реактора тип „Чернобил“, каза лидерът на ГЕРБ и припомни, че още не можем да се отървем от всички последици от чернобилската катастрофа.

Той призова АЕЦ „Запорожие“ да бъде поставена под особена охрана, за да не се допусне инцидент. Последиците от него биха били фатални за цяла Източна България и ще унищожат нейното земеделие и туризъм, ще отровят природата и водата. „Всичко приключва. Който може да избяга в Канада, ще избяга в Канада. Останалите ще стоим тук и ще бъдем първи по онкозаболявания“, предупреди Борисов и добави: „Първи в Европа. Как няма да сме първи когато Чернобил ни удари, докато манифестирахме“.

Той заяви, че не само той, но и много международни фактори, като генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси са разтревожен от случващото се в АЕЦ „Запорожие“, където непрекъснато има обстрел.

„За нас е без значение кой ще бъде виновен след това. Трябва да има мощно решение на демократични свят спрямо Путин и спрямо АЕЦ „Запорожие“. Ние сме в тотален риск“, призова Борисов и добави: „Те си играят с нашия живот и здраве и като на руска рулетка падат снаряди и ракети около ядрена бомба. Каква по-голяма опасност има за нас и за Европа? Това още веднъж доказва спешната необходимост около създаването на такава зона около АЕЦ“

Борисов призова президента Радев и премиера Донев да положат всички усилия в момента за нашата тревога.

„Ние произвеждаме ток, храни произвеждаме, но, ако гръмне АЕЦ „Запорожие“, нищо от това няма да произвеждаме“, предупреди лидерът на ГЕРБ. /БГНЕС