Борисов: Турция потвърди ангажимента си към България за мигрантите

„ЕС не изпълни своята част от споразумението и до днес продължава да прилага двоен стандарт”. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган на съвместна пресконференция с българския премиер Бойко Борисов.

Според Ердоган Турция е изпълнила безусловно всички точки от споразумението, но „товарът с бежанците” не е бил споделен. „Някои от най-видните страни на ЕС критикуват отношението на Турция с бежанците на границата. Къде е справедливата подялба на товара, сами ли ще го поемем? И без това похарчихме над 40 млрд. евро. Обещахте, че в рамките на една година ще отпуснете 6 млрд. евро. Тези пари щяха да бъдат отпуснати на НПО-тата. Отпуснаха ли тези средства – не. Кого залъгвате?”, попита Ердоган. На пресконференцията стана ясно, че през май ще има заседание на съвета за стратегическо сътрудничество, което ще се проведе в София. Борисов от своя страна благодари, че Турция спазва частта от споразумението с ЕС, касаеща българската граница. "Това дава възможност на българските граждани да спят спокойно. Препотвърдихме този ангажимент”, каза българският премиер. Положих много усилия да направим тристранна среща в София, която да бъде в по-голям формат. Някои мои колеги обаче не се сдържат да си пускат становищата в социалните мрежи, каза още Борисов. „Президентът Ердоган беше готов да дойде в петък в София, но нежеланието му да седне на една маса с колегата Мицотакис, охлади ентусиазма. Може би не всички виждат огромната хуманитарна опасност, която се задава. Аз не съм най-плашливия, но съм убеден, че само с разговор, мир и дипломация, зачитайки интереса на другия, и много важно нещо – спазвайки подписаните споразумения… гласувахме тези пари за Турция. Споделената тежест е основен принцип на ЕС. Надявам се един ден да проведем тази среща в София. Благодаря на президента Ердоган, че прие поканата, но и той ме разбра, че не мога без президента на Гърция. Господ ни е подредил така – България, Турция, Гърция. Надявам се онези, които са далеч от този регион, преди да се изказват, да си зададат въпроса: ние изпълнили ли сме нашия ангажимент?“, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Г-н президент, наполовина свършихме работа, но при нашите отношения, които са за пример, може другите да се поучат“, обърна се Борисов към домакина си. „Ситуацията с бежанците по границата е резултат от всичко, което до момента не беше изпълнено. За съжаление, ЕС не изпълни дадените обещания. Още повече убийството на двама бежанци днес на границата от гръцката полиция, влоши още положението. Те нямат никакво уважение към международния закон“, отговори Ердоган. /БГНЕС