Борисов: Твърдението, че папата е дошъл за мигрантите е кафява новина

Папа Франциск не дойде у нас, за да ни убеди да приемем вълна от мигранти, подчерта премиерът Бойко Борисов в интервю за бТВ.

Премиерът Бойко Борисов по-скоро има доверие на земеделския си министър Румен Порожанов и не би се разделил с него заради разкритието, че семейството му си е купило преди 15 г. апартамент на значително по-ниска от пазарната цена. Раздяла обаче ще дойде, ако се окаже, че шефът на МЗХ е допуснал нарушения по линия на къщите за гости, финансирани с европари. Това стана ясно от думите на премиера по бТВ.

Днес в.”Труд” излезе с информация, че през 2004 г. семейството на Порожанов е придобило апартамент от 240 кв.м. за сумата от 54 000 лв. Борисов каза, че е привикал Порожанов, който обяснил, че става дума за сделка, по време на която не е бил на висок държавен пост и е декларирал всичко през 2009 г., когато е станал началник на кабинета на тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Човекът каза: „Готов съм да дам оставка, поискай ми я!”, сподели Борисов, който обаче беше категоричен: „2004 г. е било друго правителство на власт, ако е било незаконно, да са го арестували и съдили”.

В същото време, министър-председателят подчерта, че следи внимателно проверката на схемата за еврофинансиране за къщи за гости, което е било контролирано именно от Порожанов по времето, когато е бил шеф на Държавен фонд „Земеделие”: „Ако има нарушения по тази линия, съответно, веднага ще му се вземе оставката и правоохранителните органи ще се заемат с него”. Явно Порожанов е на прицел и всички се съсредоточават върху него, констатира Борисов, като коментира, че програмата всъщност е работила добре и има много действащи къщи за гости, а проблемите са дошли там, където бенефициенти са се възползвали от финансирането, за да си направят собствени вили.

„Апартамент гейт” показва, че медиите са свободни Борисов отново благодари на медиите, осветили имотните скандали във властта и опозицията през последните седмици: „Това показва, че свобода на медиите има и то в пълен размер и вследствие драстични наказания се налагат и по партийна, и по държавна, а може би и по съдебна линия ще се наложат”.

Визитата на папата не е за мигрантите

Борисов нарече цветисто „лъжа, жълта новина, кафява новина, измама, внушение, гадост” твърденията, че посещението на папа Франциск у нас е имало втори план – убеждаване на България да приеме втора мигрантска вълна. По думите му Светият отец ясно е казал, че трябва да отворим сърцата си за бягащите от войни и катаклизми, а не за икономическите мигранти.

По повод твърденията на БСП, че използва поста си, за да прави предизборната кампания на ГЕРБ, премиерът подчерта, че не е бил на нито едно партийно събитие: „Ако те за предизборна кампания считат посещението на папата, значи силно ме надценяват. Дето се вика, на малко име ме знае, ама да им влезе в кампанията да ме подкрепя 3 дена…”.

Арестът на Иванчева

Премиерът коментира и показният арест на отстранения кмет на район „Младост” Десислава Иванчева. „Два пъти съм им казвал мнението си на всички участници в ареста. Те ми обясниха, че трябвало всяка една банкнота да се опише, за да не им падне вещественото доказателство. Дори и най-тежкият престъпник трябва да бъде уважаван като човек. След като на тази крехка жена й сложиха белезници на краката и ръцете и до нея вървяха двама гиганти полицаи, в последствие арестите, които гледах, бяха много семпли и точни. Взеха си поука и не са допускани такива грешки”, обяви той.

Нямам доверие на Лозан Панов

На въпроса дали има доверие на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев след скандала с имота му премиерът каза, че тече проверка, а Георгиев е избран от парламента. По думите му комисията е свършила много работа през последните години като е конфискувала и или наложила запор имоти за над 2 млрд. лв. Според Борисов казусът с имота на Георгиев е като този на председателя на ВКС Лозан Панов и, ако го питат има ли доверие на Панов, ще отговори, че му няма доверие. „Панов се изявява като политическа фигура и прави коментар на политически теми - той трябва да си гледа съда”, уточни лидерът на ГЕРБ.

Уважавам президента, надявам се и той да ме уважава

Уважавам президента, надявам се и той да ме уважава – каквото сме се разбрали, сме свършили работа. Така Борисов отговори на въпроса дали си е направил пиар с възстановяването на висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Той уточни, че за възстановяването на училището са действали заедно с президента Румен Радев. „Когато беше командващ ВВС, още от тогава сме говорили да възстановим военното училище. Даже и вчера се чухме по тази тема. И той е доволен от това, което е направено”, подчерта министър-председателя. По думите му президентът е първата власт в страната и именно затова съпругата му е „първа дама”.

„Той е първата власт, той е върховен главнокомандващ. Когато се построяваме първи застава държавния глава, след него шефа на парламента, след това аз. Първият все да казва, че не е от властта, а виждате, БСП ми прави сметка в ЦИК, дали съм с кола, дали съм със самолет, дали съм пеша, дали с метрото. То същото важи и за него по тази логика. Когато си изпратиш шефа на пресцентъра за водач на листа на БСП или началник кабинета четвърти в листата на БСП, ясно е, че имаш политическо отношение. Трябва ли и той да излезе отпуска?“, коментира лидерът на ГЕРБ.

На УНСС дадохме пари заради студентите и преподавателите

За УНСС държавата даде парите, които беше обещала, но изпратихме държавния финансов контрол да провери всичко, обяви премиерът. Той уточни, че финансовият министър Владислав Горанов е бил против да се отпускат тези средства. „Обяснението на ректора е, че като са започнали строежа не са знаели, че централния топлопровод минава отдолу. Казват, че този ректор ми е приятел. Но там преподаватели са и Орешарски (Пламен Орешарски, бивш премиер), и Гечев (Румен Гечев, депутат от БСП) – от нашите опоненти. Направил съм го заради студентите и преподавателите“, каза още Борисов.

Няма основание да подавам оставка

Няма никакво основание да подавам оставка след изборите за Европейски парламент, категоричен е Бойко Борисов.

„Първо това са европейски избори. Освен това 9 млн. дадохме само за машинно гласуване. Едни избори са над 53-54 млн., да правим нови избори, и октомври избори – 160 млн. лв. да дадем за избори, трябва да сме малко…”, аргументира се той. Борисов не е притеснен и за бъдещето на Европа след тези избори. „Европа винаги е била дясна. Европа винаги е била прогнозируема. Сега националистите се правят на националисти, но като отидат в Брюксел е друго. По-скоро се притеснявам от това, което прави Виктор Орбан - това, че е свалил подкрепата си към Манфред Вебер“, уточни лидерът на ГЕРБ. /БГНЕС