Борисов: В Договора е записано, че РСМ не може да има претенции

В Договора за добросъседство и приятелство между България и РС Македония, сключен през 2017 г., ясно е посочено, че РС Македония не може да има никакви териториални претенции спрямо България. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Бойко Борисов отрече да завижда на премиера Кирил Петков и заяви, че иска до го подкрепи, но не може да подкрепи, че в България сме фашисти и че не сме си защитавали евреите.

Лидерът на ГЕРБ призова Договорът за добросъседство с Република Северна Македония да се прочете.

"Параграф 11 пише, подписан от мен и от Зоран Заев: "двете договарящи се страни няма и няма да предявяват териториални претенции една спрямо друга". То беше в договора. Той е подписан. Те просто изпълняват договора. Договорът го приеха в КСНС, мерките са нашите, бюджетът е нашият", каза още Борисов.

По време на визитата на Петков в Скопие по-рано тази седмица бе обявено, че местните власти са изпратили вербална нота в ООН, с която съобщават, че Република Северна Македония и Северна Македония е едно и също и се отнася за територията на РСМ и че, няма никаква териториални претенции. /БГНЕС