Борисов в Йордания: Приоритетно остава сътрудничеството в сигурността и отбраната

Трябва да работим за търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество между България и Йордания, както и за установяването на по-близки контакти между бизнес общностите. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в разговора си с премиера на Йордания Омар Раззаз в рамките на разширената среща на двете официални делегации в Аман.

Премиерът Борисов изтъкна също желанието на страната ни да се разширят възможностите за размяна на опит и обмен на информация между службите за сигурност с цел съвместни действия за борба срещу тероризма, трафика на хора и организираната престъпност, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Имаме сходство в позициите по основните световни и регионални проблеми. Оценяваме активния диалог и добрите отношения на Йордания с Европейския съюз“, добави още българският министър-председател. Борисов посочи, че Йордания и крал Абдулла II бин ал-Хусейн се ползват с изключителен авторитет сред колегите му в Европа заради балансираната си политика в региона.

Специален акцент в разговорите беше темата за бежанците и мигрантският натиск. Според премиера Борисов теми като сигурност и отбрана, противодействие на тероризма, екстремизма, радикализацията и нелегалната миграция са много важни в контекста на актуалните събития. Българският министър-председател беше категоричен, че в двустранните отношения приоритетно остава сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната по линия на противодействието на тероризма и радикализацията, както и сътрудничество в рамките на Процеса „Акаба“. Премиерът Борисов отбеляза, че България предстои съвместно с Република Северна Македония да домакинства Берлинския процес и предложи България да бъде домакин и на процеса „Акаба“.

„Кралят отделя изключително внимание на отношенията с приятелска България, затова и днес затвърждаваме това приятелство“, заяви от своя страна министър-председателят на Йордания Омар Раззаз. Той отбеляза историческите връзки между двете държави, особено в търговията. Акцентира също върху ръста, който бележи туризма между България и Йордания. Премиерът Омар Раззаз изтъкна активността на Йордания по отношение на развитието на фармацевтиката и информационните технологии.

В рамките на разговора на четири очи между двамата премиери, министър-председателят Борисов отбеляза, че Хашемитско кралство Йордания е важен партньор за Република България и за Европейския съюз в Близкия изток. Борисов добави, че отношенията между двете страни са традиционно приятелски и датират повече от половин век.

„Предстоящата сесия на Смесената комисия за икономическо сътрудничество ще открие добра възможност за концентриране върху икономически проекти“, изтъкна още министър-председателят Бойко Борисов. Той изрази надежда, че стъпките, които ще бъдат предприети, ще имат реален резултат и ще доведат до увеличаване на търговския стокообмен, който е със сериозен потенциал.

Премиерите на България и Йордания бяха категорични, че подписването на Меморандума за разбирателство между правителството на България и правителството на Йордания за сътрудничество в сферата на туризма е добра възможност за развитие на двустранните отношения в този сектор.

Министър-председателят Бойко Борисов добави, че трябва да се запази и по възможност да се развива доброто сътрудничеството между страните и в сферата на образованието. Заявена бе още готовност за финализиране на Меморандумите в областта на информационните технологии и съобщенията, и младежта.

......................

Йордания е една от държавите, които водят балансирана политика и неслучайно външните ни министерства имат сходни позиции по важните въпроси. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на изявленията след срещата му с премиера на Йордания Омар Раззаз. Премиерът Борисов отбеляза, че над 1, 2 милиона мигранти се намират на територията на Йордания и добави, че ще повдигне този въпрос по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. „Ние сме длъжни да подпомогнем Йордания в тази изключителна тежест, която е поела“, заяви българският министър-председател.

Премиерът Борисов подчерта потенциала за развитие на сътрудничеството между България и Йордания в редица сфери като образованието, иновациите, високите технологии, сигурността, опазването на исторически и културни ценности. „България проведе прекрасно председателство на Съвета на ЕС“, отбеляза премиерът Борисов и добави, че може да се обсъди и възможността за домакинство на страната ни по процеса „Акаба“. Борисов изтъкна и значението на сътрудничеството на бизнеса от България и Йордания.

Министър-председателят Борисов благодари за гостоприемството и изрази очакване премиерът Омар Раззаз и крал Абдулла II бин ал-Хусейн да посетят скоро България, в съчетание с междуправителствено заседание.

„България се ползва с много висок авторитет в Европа“, заяви от своя страна министър-председателят Омар Раззаз. Според него двете страни е важно да координират действията си, особено по отношение на външната политика. Премиерът на Йордания изтъкна възможностите за развитие на икономическите връзки между двете страни. Той посочи, че България е образец и пример в рамките на Европа от гледна точка на високотехнологични производства. Омар Раззаз отбеляза интереса на Йордания да увеличи търговията с България и свързаността на двете икономики. /БГНЕС

..................... В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на премиера на Йордания Омар Раззаз беше подписан Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Хашемитското кралство Йордания за сътрудничество в областта на туризма. Подписи под документа поставиха от българска страна министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на културата Боил Банов, а от страна на домакините - министърът на туризма и археологическото наследство на Хашемитско кралство Йордания Маджд Шуейке. Меморандумът е пример за продължаващото сътрудничество в културния и туристическия обмен между двете държави. Документът отразява готовността на България и Йордания да засилят приятелските си отношения и да допринесат за икономическото развитие и растежа на туристическия си потенциал, както и за опазване на културното наследство. България и Йордания ще насърчават съвместното си сътрудничество в различни видове туризъм с най-голям потенциал. Те ще работят активно за популяризиране ролята на културното наследство сред подрастващите. Сред основните видове туризъм, споменати като акцент в документа, са културният, фестивалният, селският, кулинарният и др. Предвижда се и партньорство в опазване на културното наследство с „Петра Нешънъл Тръст“. Двете страни ще обменят информация за организиране и участие в международни събития, популяризиращи съответните туристически продукти, както и в мащабни културни мероприятия. Предвижда се засилване на контактите за развитието на туристическата инфраструктура и в обмена на добри практики, които могат да увеличат взаимния поток на туристи. .........................

България да бъде домакин на среща по процеса „Акаба“ през 2020 година беше договорено по време на разговора на министър-председателя Бойко Борисов с краля на Хашемитско кралство Йордания Абдулла II бин ал-Хусейн.

Процесът „Акаба“ е иницииран през 2015 г. от краля на Йордания с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм чрез всеобхватен подход. До момента такива форуми са проведени в Йордания, Албания и Нидерландия. /БГНЕС