Борисов: Вариант, в който ГЕРБ да управлява с ДПС, Янев и Възраждане, не виждам

Изборите показаха, че народът на никого не даде самостоятелно право да управлява, народът каза стига сте враждували, намерете начин, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Тяхното знаме, Бойко Рашков загуби с двоен резултат от ГЕРБ в Перник. Ако гледаме назад, ще се спънем в една сложна ситуация. Ако отидем на следващи избори, нищо по-различно няма да се случи, каза Борисов. Много илюзии изчезнаха – стъпкване, чегъртане и т.н. Близо 80% от хората казаха, че искат правителство, посочи той.

Предлагам на другите партии да се дръпнем назад. Ранното ми пенсиониране също се оказа неправилно. Това показват резултатите от вота. Първо и най важно е кой е на страната на Украйна и кой не, ние сме заявили позицията си. Народът ясно показа – 67% са за проевроатлантическите партии. Народът ясно е посочил, че това са близо ¾ от населението, които са за продължаване на този път. Втората тема – инфлация, финанси, икономика, енергетика, цени. Ужасно е това, което ни завеща правителството на Промяната. Всичко може да се реши с редовно правителство. Влизане в еврозоната, заявяваме, че влизаме там, това е второто, което предлагам на политическите лидери, пазарите веднага ще се успокоят, каза Борисов. Откъде идва самочувствието на Асен Василев, когато е загубил изборите, попита Борисов.

Вариант, в който ГЕРБ да управлява с ДПС, Янев и Възраждане, не виждам. Морална е победата на ГЕРБ, триумф над мракобесието. Ще предложим контактна група и преговарящи екипи. Ще поканим Плевнелиев и Паси по темата срещу Путин. Ще подкрепим социалната сфера, няма да се строи, нека ПП да сложат своята програма, добави Борисов. Реформа, в която фигурират само имена не е никаква реформа. Нека ДБ да предложат своята съдебна реформа. Някои го наричат национално, експертно, но не точно. Ако искат и без лидери, и без лидери, но ще е много трудно, каза Борисов.

Той уточни, че ГЕРБ не е обсъждала нищо с другите партии. „Трябва да успокоим емоциите си от изборите. Ето например ние успокоихме емоциите и радостта си, че победихме Хазарта в София, че сме първи в Пловдив“, заяви още Борисов. „Аз не искам да съм министър-председател или депутат. Моята морална победа е това, че ГЕРБ е първа политическа сила, ние искаме да минем зимата по възможно най-добрия начин в тези тежки времена. Не изключвам никои партии от преговорите, нека да видим всяка какво предлага“, обясни още Борисов. Ако искат Кирил и Асен да си стоят, но не мога да се махна от ГЕРБ, само защото те това искат. Не мога да се оттегля, защото сме първа политическа сила и да кажа ето победете ме“, отбеляза още лидерът на ГЕРБ.

Борисов подчерта, че няма да разчита на отцепници и че партията е доволна от машинния вот.

Лидерът на ГЕРБ уточни и че оръжия за Украйна трябва да се дадат. „Тук няма да шикалкавим като ПП-та и да се крием зад БСП. Ние не се крием и сме ясни по тази тема“, коментира още той.

Борисов отбеляза, че в Банкя първа политическа сила е ГЕРБ, а в Канада само трима души са подкрепили ПП.

„На мен са ми интересни тези българи в чужбина, които са гласували за „Възраждане“, сподели Борисов. Според него няма логика в това тяхно действие, при положение, че работят и живеят в Европа.

По отношение на това кои ще бъдат избрани за министри и премиер, Борисов подчерта, че ако това бъде казано, всякакви преговори ще бъдат приключени още преди да са започнали. „И министрите, и премиерът ще се решат след като минат тези преговори“, каза той.

„Аз станах премиер като имахме над 100 депутати“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

На въпрос на БГНЕС какъв според него трябва да бъде профилът на бъдещия премиер, Борисов отговори: „Висок, строен, умен, красив, сговорчив.“

По отношение на сигналите, че най-много купени гласове за изборите е имало от ГЕРБ, той подчерта, че партията не е дала и една стотинка. „Има съдебна система, ние ясно сме изписали, че купуването и продаването на гласове е престъпление“, добави Борисов.

На въпроса защо използва модела на ПП за преговори „събираме се всички“, лидерът на ГЕРБ обясни, че това категорично не е така, защото това е практика, която се прави във всички държави, където има коалиционни правителства или програми. Борисов допълни и че всяка една политическа формация трябва да си държи на думата, като даде за лош пример бившата управляваща коалиция, която зае различни позиции по отношение на РСМ. /БГНЕС

Тагове: