Борисов: Василев зачеркна еврозоната, ще направим съдебна реформа

Две години Асен Василев помпаше инфлацията и ние загубихме всички шансове за влизане в еврозоната. Неговият бюджет зачеркна приемането на България в еврозоната. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по бТВ.

„Две години не намериха време да променят основните закони, за да сме в еврозоната. Две години Василев помпаше инфлацията по чудовищен начин“, каза Борисов. „Последният ден на парламента се сетиха за еврото, а какво правиха две години?“, добави той, отговаряйки на внушенията на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, че депутатите на ГЕРБ били отсъствали от парламентарна зала.

Борисов припомни, че протестите преди повече от две години са започнали, когато България е приета в Банковия съюз. Тогава България е била разделена от Румъния и е влязла в Чакалнята с Хърватия.

„Под мое ръководство, с министър Ананиев, ние изпълнихме всички критерии и получихме политическо решение да влезем в еврозоната. Отвори се вратата ни и влязохме в Чакалнята. Влязохме заедно с Хърватия. Две години Асен Василев помпаше инфлацията и ние загубихме всички шансове“, каза още той.

„Както вкарахме България в чакалнята, така ще приемем и тези необходими четири закона, за да влезем в еврозоната“, обеща Борисов.

Той припомни също така, че в продължение на две години от ГЕРБ са говорили за завишените цени на бензина с 1 лев и това че българските граждани са били ощетявани стана ясно след наложените глоби.

„Когато си дал възможност над 3-4 милиарда лева, реални милиарди от джоба на българина, са отишли в „Лукойл“. Това е установено с документи и от НСИ. От деня, в който „Промяната“ си отиде, бензинът и нафтата спадна с 1 лев.

Борисов заяви, че в България имаме проблем с върховенството на закона отдавна, много още преди неговото управление. Той предложи партиите да разгледат предлагания от Крум Зарков документ за съдебна реформа и да го гласуват още в първите дни на новоизбрания парламент след 2 април.

Борисов заяви, че в момента прокуратурата фактически брани със своите действия Кирил Петков и Асен Василев. Лидерът на ГЕРБ даде само няколко примера, сред които неспазването на Конституцията от Петков за гражданството и завишените цени, по които е купуван природният газ, с което е ощетяван българският потребител.

Борисов каза, че е знаел за Закона Магнитски много преди обявяването на поредната група от санкционирани. Бил е три пъти в посолството на САЩ, два пъти в това на Великобритания и един път в германското. Той е бил поканен там, защото е приеман за партньор. Доказателство за това са важните закони, които са приети в държавата през последните месеци с подкрепата и активната дейност на ГЕРБ: за покупката на Ф-16, за предоставяне на оръжия на Украйна, за започването на преговорите на РСМ с ЕС, за диверсификацията на ядреното гориво. Това са все важни теми, по които ГЕРБ и Борисов са били лидери, докато Петков и неговият кабинет и партия са се страхували да действат.

Борисов подчерта, че Законът за съдебната реформа ще се случи и че е против недосегаемостта на главния прокурор.

Той заяви, че ще се кандидатира за депутат. Според него в момента не може да се говори за импичмънт на Радев в тази сложна и кризисна ситуация, но напомни, че Радев е избран с гласовете на Промяната и Демократична България. Според Борисов между Промяната и ДБ много скоро ще настъпи разцепление, особено по икономическите въпроси, защото Промяната са лява партия и водят политика на огромни разходи, нещо което не би се харесало на ДБ. /БГНЕС