Борисов: Влизането в Еврозоната е изключително важно за България

Влизането в Банковия съюз е нещо изключително важно и приоритетно, както и чакалнята на Еврозоната. ПИБ беше последното изискване. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното извънредно заседание, на което кабинетът прие решение относно предприети от „Българска банка за развитие“ АД действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД, предаде репортер на БГНЕС.

Всички изисквания, които бяха поставени, темата с Европейската централна банка (ЕЦБ) беше затворена, преминахме към аукциона вчера, затворихме го. Изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестегер ни поздрави за всичко, което сме се договорили и с ЕЦБ, и с ЕК. Целта ни е юли месец да приключим, каза още Борисов.

С огромни усилия успяваме милиарди да върнем, но затова се налагат години, продължи Борисов.

От своя страна премиерът добави, че чакалнята на Еврозоната дава допълнителна сигурност за това, че сме в Европа на първата скорост и че няма да изпаднем на втора скорост.

Приемаме точката и слизайте при журналистите, нареди Бойко Борисов, прекъсвайки финансовият министър Владислав Горанов, който запознаваше кабинета със занокопроекта.

С министър Емил Караниколов предлагаме Министерски съвет да приеме участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ да се извърши при пазарни условия и до 70% от общия обем на записаните и заплатени акции, съгласно доклада по точка 1, стана ясно от думите на Владислав Горанов.

Веднага след това премиерът добави: "След това ще бъдат изкупени от банката на цени с лихви и ББР няма да изгуби по никакъв начин нищо и държавата, това трябва да го има изрично записано". /БГНЕС