Борисов: Всеки може да иска всякакви оставки, аз искам оставката на Радев

Премиерът Бойко Борисов е в Хасковско, за да провери работата по гасенето на пожарите в региона, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. С него са и директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов и министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

"Имаш хеликоптер на разположение, вода, храна, да се включи и Гранична полиция да помага", разпореди премиерът на гл. ком. Николов.

"Има множество системи, кабели и оптика за системите за видеонаблюдение на границата, много е важно да ги опазим", съобщи директорът на Гранична полиция Светлин Кичиков.

"В София така представиха пожара, все едно е прехвърлил границата и отива в Истанбул", коментира премиерът.

"Затова отидох вчера да видя децата - има много поведенчески разлики. Аз им казвам не пипай водата, те точно там пипат. И докато не дойде майка им да се скара, не става...", разказа още премиерът.

Пред журналисти премиерът съобщи, че дошъл да види пожара, защото "Като слушах, останах с впечатление, че е изгоряла границата, а това не е вярно. Прекрасно се справят хората, огромна територия е, военните са свършили работа". "Най-добре е да сверяваме нещата с малките - каквото и да им кажа, те не слушат", - така премиерът коментира вчерашната си публикация в профила си във фейсбук.

"Гледам по протестите, - демонстрантите къртят, чупят, рушат - ами и полицаите имат майки и те ги чакат да се приберат вкъщи. Със сила нищо не става", допълни премиерът в отговор на въпрос защо е разпоредил да не се ползва сила при антиправителствените протести.

Относно напрежението по време на Националната конференция на ГЕРБ, Борисов заяви, че то е предизвикано от провокатори.

„Как да ги отстраним? Ако трябва да ги отстраним, нали трябва да ви пипна. Те това целяха”, отговори Борисов на журналистическите въпроси. „Ние отидохме ли на „Позитано”, отидохме ли при Христо Иванов, или където и да е, за да провокираме. Те дойдоха да провокират”, каза Борисов.

Относно исканията за оставка, премиерът съобщи, че отдавна иска оставката на Радев, и всеки може да иска всякакви оставки.

„Всеки може да иска оставката на някой. Един да иска на Лозан Панов, друг - на Радев, трети - на Борисов. Затова Конституцията е казала – провеждат се избори, на тях се явяват политически партии и те на базата на резултата си правят или самостоятелно, или коалиционно правителство. Ако не успеят, се дава път на втората, ако и тя не успее – на третата. Има ред в държавата”, коментира Борисов.

"Тези, които говорят за ред и законност сами трябва да спазват думите си", завърши премиерът и отказа да коментира повече журналистически въпроси.

БГНЕС припомня, че големи горски пожари все още бушуват на много места в страната. Бедствено положение е обявено в общините Тополовград, Харманли, Хасково и Димитровград. Усложнена е обстановката и в област Ямбол. Продължава гасенето на друг горски пожар в Русенско. Бедствено положение е обявено и в община Свиленград. Там пожарът обхвана огромна площ - над 100 000 декара. Евакуирани са жители на две населени места. Пожарът не е потушен, но е локализиран и няма опасност за населените места.

От 3 страни пожарът в Сакар е ограничен, съобщи рано сутринта директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов на извънреден брифинг пред кметството в село Студена в Хасковско.

"От три страни пожарът ограничен, няма пострадали, загинали и нанесени тежки материални щети. Площта на пощара е поне 50 хиляди декара, здасегнати са сухи треви, храсти и горски масиви. Пожарът се разпространява в югозападна посока към границата. Ако не го ограничим до обяд, ще помолим за помощ от съседната територия. Те предлагат булдозери, пожарни, хора. Преди всичко обаче, нашите действия бяха свързани с това те да бъдат на тяхната си територия; към момента турски гранични власти няма да влизат в страната ни. Теренът е изключително непроходим даже и от хора.

По отношение на причините за пожара – винаги съм изтъквал човешката намеса. Но тук един от пожарите най-вероятно е възникнал от изхвърлен фас от шофьор на ТИР", съобщи директорът на Пожарната гл. ком. Николай Николов по-рано тази сутрин./БГНЕС