Борисов: Всички бюджети на Василев водят до фалит, всяка фирма ще трябва да плати 33% данък

Всичките бюджети на Асен Василев водят към фалит. Дупката в бюджета е 12 милиарда.

„Продължаваме промяната“ раздадоха хазартно много пари, за да си купят гласовете на гражданите през увеличаване на пенсиите и заплатите и да задушат гласа на опозицията.

Предстои вдигане на данъците, всяка фирма в България ще плати над 33% данък.

Производителите на хляб продават хляба си на големите вериги за 70 стотинки, а те на вас за 1,50 лв. 80 стотинки разлика, която взимат от джоба ви. Няма да допусна подобно нещо, ако управлявам.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред симпатизанти в Търговище, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Борисов обвини Василев, че съобщава цифри, които не отговарят на истината. Тъй като дупката в бюджета е 12 милиарда, още от първия ден на новото управление тези пари ще трябва да се плащат. В тази връзка лидерът на ГЕРБ припомни, че в края на своето управление само за строителството на АМ „Хемус“ то е оставило около 1 милиард.

Борисов предупреди за предстоящото вдигане на данъци заради неразумната финансова политика на тандема Петков-Василев от последните две години, още от встъпването им във властта като министри, а след това и като премиер и финансов министър.

„В петък служебният кабинет ще внесе проектозакон за нови данъци. Гордостта на ГЕРБ бе, че в продължение на 10 години държахме най-ниския данък в Европа – 10%. Всяка фирма в България ще плати над 33% данък – от гаражчето, през фризьорските салони, до големите компании като „Шише джам“ в Търговище. Още веднъж ще ви приберат парите“, предупреди Борисов.

Той заяви, че предстои и вкарването на проектозакон за връщането на 20% ДДС на ресторанти и фитнеси, които едвам преживяха КОВИД кризата. Цената за неразумната финансова политика ще бъде пратена от белите и честни фирми, които движат икономиката и индустрията, каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов прогнозира застой от поне още 2-3 години. „Накрая ви казах, че ще се вдигнат данъците. Няма как с 10% данък да имаш такива социални разходи. Ние ги оставихме на това ниво, за да могат всички да ги плащат и да дойдат чуждестранните инвеститори и да настигнем европейците. Ние няма да позволим вдигането на данъците и така предложен бюджет, няма да бъде приет“, подчерта той.

Лидерът на ГЕРБ припомни, че по време на тяхното управление България заедно с Естония са били шампиони по финансова дисциплина с под 3% бюджетен дефицит и с най-нисък съм спрямо БВП. „Днес дългът достига 40 милиарда. Какво означава дефицит. Преведено на обикновен език – недоимък“, каза Борисов.

Ако не се предприемат рестриктивни мерки, тогава рискуваме да дойде МВФ, за което предупреждава докладът на МФ. „А там където идва МВФ, след тона трева не расте“, припомни Борисов, правейки алюзия за тежките мерки, които могат да ни бъдат наложени.

Той заяви, че всички лъжи казани по негов адрес и по адрес на партията не са се оправдали. Той припомни, че протестите са започнали, когато е трябвало да влезем в Европейския банков съюз.

„Две години по-късно ГЕРБ е най-голямата партия. Те се събраха една камара партии, за да се изправят срещу нас. Защо ПП или ДБ не се изправиха самостоятелно срещу нас, като са правили толкова добрини. Ако не се спре падането, последиците ще бъдат лоши. Не ви плаша, а ви моля да се стегнем и да работим. Като ударят всичкия бизнес с един огромен данък, той ще отиде в сивата икономика, ще направи двойно счетоводство и няма да плаща данъци. Който и да дойде, трябва задължително да приложи ясни и строги критерии. Това е като да водиш на детето на зъболекар, то плаче, но знаеш, че е добре за него. Ако не управлява ГЕРБ и дойде МВФ, първото нещо, което ще поиска да продадем е „Балкански поток“, а това е една много добра инвестиция, която ще носи приходи за десетилетия напред“, каза Борисов. /БГНЕС