Борисов: За 10 години никой не е правил толкова за София, колкото ГЕРБ

„Не знам откъде да започна, толкова е видно, вие живеете тук, а са минали 10 години. Нямаше нито един работещ шадраван в този град. Всичко, това сме го направили, защото София колабираше. В зимата сме строяли. Помните ли какво беше на Телевизионната кула, Черни връх, Симеоновско шосе и други столични булеварди и то само преди 10 години – никой не е правил толкова за София, колкото ГЕРБ“. Това заяви лидерът на Бойко Борисов по време на откриването на предизборната кампания на ГЕРБ в София, предаде репортер на БГНЕС.

“Колко беше бензинът, нафтата, газът, храните по времето на ГЕРБ – 1% беше инфлация. И понеже ПП-ДБ казват, че не ни гледат, но много гледат и ги е страх, защото ето – от БНБ казват, че растежът на БВП за България ще продължи да се забавя в началото на 2023 г. Преди две години ви обяснихме, че това ще се случи - защо тогава мълчаха хората“, попита Борисов.

"Вие забелязвате ли, че ПП и ДБ ги няма от една седмица, защото те знаят цифрите, знаят какво ни казва БНБ – календарът на плащанията и догодина е твърде напрегнат и е твърде вероятно да се тегли кредит, за да се изплатят задълженията. Вчера се видях с кмета на Разград, който е от БСП - там за града дадохме пари за джамията и за църквата „Цар Борис“ там. Както ги оставих, така и ги заварих“, каза Борисов. „БНБ препоръчва и консервативен режим на публичните разходи. ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната, в Европейския банков съюз, а по времето на Кирил и Асен какво се случи?“, попита лидерът на ГЕРБ.

„Срещу нас има хора, които последното, за което милеят, е България. Те не обичат България! Или някой, който мрази България, отвън ги подкрепя, или има план, - и когато светът се преразпределя, ние сме най-голям износител на енергия, на храни, - или някой иска да ни събори, или не мога да си го обясня как такива щети се нанесоха на държавата. Намира се някой журналист да пита ПП защо има инфлация, някой от ПП-тата казва, че е заради войната. Аз, ако съм журналист, ще питам защо в България е двойно по-голяма инфлацията отколкото в ЕС, и защо има инфлация в стоките, при които сме най-голям износител. Гледам в Гърция - стане катастрофа, веднага излиза ЕК и им дава 70 млн. евро, за да си оправят инсталациите. Преди две години ЕК ни даде 150 млн. евра, от тогава какво - нищо“, подчерта Бойко Борисов.

„Ако искаме да им причиним нещо лошо, то трябва да им оставим София, да видят гражданите какво ще стане в София след 2 години. Аз заварих столицата след Софиянски, "Витошка" бе пълна с джипове, имаше множество заплахи, когато решихме да правим пешеходна зона, но не ме вълнуваше. ПП и ДБ ще съсипят и този град“, каза лидерът на ГЕРБ. „Когато руската армия убива хората в Украйна, ситуацията се променя и ние се променяме, защото не може в центъра на София да стои паметник с шмайзер. Горд съм с решението на общинските съветници да се премахне паметника на Съветската армия“.

"В тази кампания ние минаваме пътьом пред всички градове, и всички хора с огромна надежда чакат да се направи правителство. Като си тръгвам, отвътре ми е неспокойно, защото хората вярват, че този сън от последните две години ще бъде забравен, ще бъде всичко по-добре. Нали спечелиха Красно село, Младост, днес се отричат от Красно село“, заключи Борисов.

Дончев: Повече от две години в политиката няма лидерство, ясна посока, отговорност

Кой обясни на децата, че има бърз път - без професионализъм, без лидерство, - да се оправи България? Защото да обясниш на младите, че има вълшебен начин нещата да се случат за един ден, е пълна лъжа. Две години - ако изключим местните власти, в България не се строи, няма свежи европейски пари. Как се лекува тази болка? Ние претендираме, че знаем рецептата, но преди да си говорим за конкретика и технологии - повече от две години в политиката няма лидерство, ясна посока, отговорност.

Какви програмни намерения, какви секторни намерения и политики може да има, ако не е ясно кой носи отговорност и трасира пътя към бъдещето?

За сетен път трябва да коментираме антикризисни мерки - как ще правим България по-богата, ако не се спре тази инфрация? Няма държава, забогатяла от трупане на нови дългове.

Това каза Томислав Дончев, кандидат за народен представител от ГЕРБ, по време на откриването на предизборната кампания на ГЕРБ в столицата.

„Най-силната, най-печелившата инвестиция е в бъдещето на една нация във всеки един аспект, това става с инвестиции в образованието. Единственият начин да бъдем богати като общество е да произвеждаме по-скъпи ценени неща от пазара – това е комплекс от мерки, индустриални зони, нови инвестиции. Сред ключовите ни приоритети е увеличаване на иновационния ни прогрес“, заяви още Дончев. „Трябват нова ЖП-структура, подвижен състав, дигитална инфаструктура, няма време да изброим всички. Всички обаче сме на мнението, че трябва цялостна съдебна реформа и аз съм убеден, че само ние имаме качествата и експертизата да я направим. Всичко това се случва обаче чрез редовен, титулярен кабинет. Късите хоризонти на служебните правителства не са вариант, за да се случат нужните промени“, коментира още Томислав Дончев. Заместник – председателят на ГЕРБ подчерта, че партията не е регионална, а претендира да представлява целия народ. „Всеки един от вас е изключително важен за нас“, заяви още той.

Румен Христов, председател на СДС, уточни, че от коалицията са мобилизирани, единни, амбицирани да ги спечелят отново, не за да са първи, а защото трябва да бъде съставено правителство, което без участието на ГЕРБ ще е временно. „България има нужда от редовно правителство, защото когато има такъв кабинет, има и редовен парламент. Работата по няколко месеца в парламента не е ефективна. Редовното правителство може да приеме ПВУ, закони за Еврозоната и Шенген, затова именно ние трябва да победим“, заяви Христов. /БГНЕС