Борисов: За да не се самозабравим, ще създадем Комисия по етика в ГЕРБ

За да не се самозабравим, ще създадем Комисия по етика в ГЕРБ, съобщи лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на извънредното национално събрание на партията, предаде репортер на БГНЕС. Предвижда се Комисията да следи както за вътрешнопартийната дисциплина, така и за действията на членовете и ръководните лица на партията. Тя ще бъде помощен орган към Изпълнителната комисия, който при нужда ще извършва проверки и ще предлага наказания. Премиерът Борисов заръча членовете на комисията да бъдат чисти и морални хора. „Когато получаваме на „Фейсбук“ или на страницата ни сигнали, първо ние да си проверим. Има МВР, прокуратура, но това си е тяхна работа. Но първо ние да си знаем, да проверим дали е вярно“, посочи той.

Борисов нареди изпълнителната комисия да се събере и да каже какъв ще бъде размерът на членския внос. Той каза, че всеки, който е на по-висок пост трябва да плаща повече, защото получава по-висока заплата. Според него увеличението на членския внос означава по-голяма прозрачност за действията на партията. Настоящата такса е 2 лв годишно.

Борисов допълни, че днес за него е най-тежкият ден, коментирайки гласуваната оставка на Цветан Цветанов, и добави, че бившият зам.-председател на партията си остава партиен член.

„Очакваше се много голям драматизъм на това национално събрание на партията. ГЕРБ показа, че е дисциплинирана партия; и не заради това, че някой е наредил, а защото самите ние осъзнаваме какво изисква обществото, и с нашите промени продължаваме след като спечелихме изборите. Представяте ли си колко би било забавно да кажа „оттеглям точката за Цветанов,той остава, няма да си дава оставка“ - каквото направиха в БСП? Просто искам да видите разликата в партиите, защото нашето е отговорно решение и надали всеки, който е вдигнал ръката си за освобождаването от постовете на Цветанов, му е било лесно и добре след толкова много години съвместна работа. Но животът е много динамичен, всичко се променя и от нас се очаква да се променим също. Който може, разбира се, който не може - времето го изхвърля“, заяви лидерът на ГЕРБ.

По думите му преди 10 години е било достатъчно да се каже, че „Витошка“ ще стане пешеходна зона, и хората да се зарадват. Беше достатъчно да кажеш, че ще има естакада на „Черни връх“, „Семинарията“, на „Лъвов мост“.

„Беше достатъчно да кажеш, че по „Струма“ ще се ходи на море и довечера ще се връщат да си вечерят вкъщи. Всичко това вече е факт. За хората, които са отвън, са видими промените. Но дори и това не е достатъчно. Вие виждате, че в тази част на направеното ние нямаме опоненти. Толкова много е направено, че ако тръгна да припомням всичко направено през тези 10 години, няма да смогнем във времето, което сме си задали“, коментира Борисов и добави, че ключовата дума за работата на партията му, която наброява 90 000 члена, е справедливост. Според него е необходимо членовете на партията да бъдат и близо до хората. Борисов призова съпартииците си да не променят „походката си“, а да останат хора.

Лидерът на партията посочи, че усилено се строи АМ „Хемус“, а от август - че започва изграждането на Южната дъга от „Младост“ до „Тракия“.

„Искам хората да виждат как багерите и тракторите работят. Доказахме ,че може да строим, и хората знаят, че ще стане, и затова са търпеливи“, уточни още той.

По отношение на предстоящите местни избори, Борисов призова партиините структури да си огледат хората.

„Някъде ще направя промени, но ще оставя на събранията да ми предлагат. Искам те да бъдат по-отворени. Правим среща с обществеността, който иска - да дойде. Ще ходя или аз, или хора от комисията, да чуят и другата страна - какво мислят хората за нашите кметове, общински съветници. Колкото и да сме добри, нека помним думата „справедливост“, и да видим дали не сме се самозабравили, дали не сме станали много лъскави“, каза той и добави, че трябва да има радикални промени в партийните структури в градовете, които получиха по-малко гласове от БСП на изборите през май.

„Ние трябва да се подготвим следващите няколко години да обновяваме непрекъснато партията. Не казвам, че трябва да изгоним тези, които са допринесли, и допринасят, и имат и потенциал, но във всички случаи трябва да направим и радикални промени, там където губим“, добави Борисов.

Той каза, че в момента губят Плевен, където са направили нов воден цикъл, възстановили военното училище, а сега изграждат магистрала до Плевен. Според него това се дължи на няколко души от местното партийно ръководство, които са се възприели за тартори и на това се дължи липсата на успех на ГЕРБ. „Там трябва из основи да се реже“, допълни Борисов.

Той коментира и темата за субсидиите на партиите.

„Референдум се направи за партийните субсидии. Много се изговори, че партиите взимат много пари, и трябва да е 1 лв. Но всички ни гледаха нас, защото знаят, че когато ние решим, тогава ще стане. Направихме това, което 2,5 млн. българи искаха“, заяви лидерът на ГЕРБ и подчерта, че са победили и със субсидии.

Борисов подчерта, че няма да има милост за провинилите се, защото иначе партията няма да я има, а всички нея гледат. Той поясни, че докато в БСП този, който е бил обвинен за купуване на гласове в Асеновград, го правят член на Изпълнителното бюро на партията, ГЕРБ при спечелени избори не оттегля от дневния ред темата за промени.

„Помните ли на миналата конференция ви говорех за сини и червени лампички - вие не ме разбрахте. Не ме разбраха и тези с къщите за гости. Не ме разбраха и други. Не ме разбра и въпросният кмет в Пловдив. Няма да има милост за никого, защото иначе партията няма да съществува. Ние можем, и ни избраха навремето - и така масово до ден днешен гласуваха, защото първо бяхме добри полицаи, и давахме справедливост на хората. Сега трябва да бъдем същите”, заяви Борисов.

След тези си думи, премиерът обърна внимание на успехите, които България бележи по отношение на изсветляването на сивата икономика, борбата с контрабандата на цигари и нарастващият брутен вътрешен продукт.

„Имаме строителство, имаме развитие. В битката с контрабандата на цигари България стана световно име как да се прави. БВП на страната в последните 10 години нарасна, и тази година ще отидем на 116 – 120 млрд. лв. Затова си позволяваме да вдигаме с по 10% доходите – учителски заплати, полицейски заплати, на отбрана”, каза още той.

Борисов обърна внимание и на изказването на сръбския външен министър на Сърбия Ивица Дачич.

„България и Северна Македония заедно. А не Гърция и Северна Македония, не Сърбия и Македония. Затова така реагира Ивица Дачич. Защото винаги оста е била Атина-Белград. България никога не е участвала в тези процеси. Яд ги е малко. На Балканите завистта винаги е било силно изразено качество“, коментира той и заяви, че ще помага на братята сърби и добави, че догодина през октомври ще е готова магистралата до Белград.

Той подчерта, че ги обича и разбира и посочи, че единственият им път е да се разберат с Косово и ги призова да вземат окончателни решения. /БГНЕС