Борисов за интервюто на Василев: Едно необмислено, самохвално интервю

Първо трябва да се мисли, да се пише и след това да се говори, особено когато говориш от чуждо име, защото притеснителното е, че ако финансовият министър има информация за това, я е придобил по някакъв начин и не е прозрачен. Ако е отрекъл Денков, това значи все едно някой да говори от ваше име, че си продаваш апартамента. И в двата случая това е едно необмислено самохвално интервю, а в много от частите, за които се говори в него пред чуждата преса, Делян Добрев ме настигна сега и твърди неща, които не искам да вярвам,че са така, но той дойде да ме предупреди за тях. Това отговори на въпрос на БГНЕС лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка със ситуацията в Лукойл, предаде репортер на БГНЕС.

Всичко , което съм казвал, е било вярно досега, каза Делян Добрев от ГЕРБ.

Притеснителното от Добрев, което чувам, че дерогация, която имаме месеци наред, горивата отново са с левче отгоре, това левче си върви години наред, това са милиарди. 3 млрд. долара, а ние говорим, че имаме 3% дефицит и че трябва да теглим заем, 6 млрд. са изтекли от нашите джобове за горива и то повече, отколкото струва, подчерта Борисов.

Притеснително е, че има текст, в който се казва, че се дава 100% монопол на Лукойл. Как се гони Лукойл или се опитваш някой да го продаде и му даваш в същото време дерогация за милиарди и е платил 0 лева данъци. И защо 2 правителства - служебното и това вече 3-4 месеца нищо не правят. Аз пред чуждата преса се правим, каза Добрев. Правим се, че правим нещо, добави Борисов.

Трябва да намалят вноса на горива. Не само, че Лукойл не е платил един лев, миналата година са получили от държавата 150 млн. компенсации за ток. И сега 100% монопол в България.

Добрев, каза, че има механизъм да падне бензинът, това е механизмът за компенсациите, от фонда трябва да се върне на всеки по 1 лев, само че те не прилагат този закон, защото те не искат да вземат пари от Лукойл, обясни той.

Трудни преговори водихме с миньорите и енергетиците, с компромиси от всички страни се прие план, който Денков прочете и всички го подписаха, и понеже в него има срокове, с писмо напомняме на кабинета на нашите министри в тези срокове да дойдат и да ни запознаят какво се прави, как се прави. За да не излезе, че ние вкупом сме излъгали. Улесняваме правителството заедно поехме ангажимента и заедно да го изкараме до край, каза Борисов във връзка с протестите на енергетиците и миньорите.

Написахме писмо, в което искаме да се спазват сроковете, защото си спомняме тежките преговори с енергопроизводителите, миньорите, тези срокове като не се изпълняват, пак ще излязат на улицата, заяви още Борисов.

На въпрос на БГНЕС дали ще призове за евакуация на българските граждани в Ливан, тъй като американското посолство в Бейрут вече призова за евакуация на своите граждани там, Борисов отговори:

"Мария Габриел направи чудеса, да похваля и министър Гвоздейков, толкова българи извадиха от Израел, сега работят по тези, които още са в конфликта. Мисля, че Габриел може да си свърши работата, ако смята, че трябва да се пуснат призиви за евакуация от Ливан, мисля, че имаме вече такива призиви към дадени страни".

Това, което прочетох, че САЩ отпускат 60 млрд. за Украйна и 10 млрд. за Израел означава, че светът се готви за мощна интервенция в едната или другата посока. Болно ми е, че гинат невинни хора, цивилни граждани. Дори във войната има правила. Призовавам познавам ръководителите на всички държави да не го правят с цивилните граждани, не може това да е нещо, което ние не го виждаме, каза Борисов. Това, което направиха „Хамас“ е нечовешко и това не може да остава безнаказано. Световната дипломация, Блинкен, Шолц, Байдън, непрекъснато виждате има висша дипломация и се надявам и Китай, и Русив, и арабските страни да проявят разум. Дипломацията трябва да реши. Нищо добро няма да се получи, ако не се намери мирен път, каза още Борисов. /БГНЕС