Борисов: За мен изборите приключиха миналата седмица

Гласувах София да продължи да расте все по-хубава и по-хубава. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като по традиция гласува в училище в район Банкя, предаде репортер на БГНЕС.

За мен миналата седмица приключиха изборите, двойно победи ГЕРБ, добави Борисов.

„В деня на размисъл Президентът Румен Радев пак продължава да прави агитация. Какво – само когато той спечели изборите, тогава ли са честни?“, попита премиерът Борисов.

„Когато един мъж е обграден от Корнелия Нинова, Мая Манолова, Татяна Дончева, Елена Йончева, Весела Коледа…, те го ошашавиха тоя човек! Нека сме снизходителни, аз просто не му завиждам. Просто това е чудо около него“, коментира още премиерът.

Изказването на президента по-рано днес, че Радев кани ЦИК и партиите да обсъдят отстъплението от честността в изборния процес Борисов коментира с думите „не е ли това политическа агитация от страна на президента Румен Радев?“.

„Гласувах за това София да става все по-хубава и по-хубава“, уточни премиерът. И добави, че когато той е станал кмет, Кремиковци е бълвал дим във всички цветове на дъгата. „И благодарение на нашата политическа воля, заводът го няма вече. Така че това, което ние сме направили за чистотата на въздуха и околната среда, е голямо. Канализацията на София се изливаше в Искъра – тогава реката течеше във всички цветове на дъгата, като в приказката – синя, жълта, кафява. А сега рибарите след пречиствателната станция на София, която струваше над 100 милиона, си ловят риба. И цялото Дефиле е чисто“, допълни Борисов.

За мен в София още миналата неделя свършиха изборите, съобщи Борисов и допълни, че ГЕРБ са победили двойно БСП, и с това са приключили партийните разговори за София. „Истински пожелавам на моите колеги, които са във Варна, Силистра, Добрич, Благоевград, Русе, Перник, Плевен, - и те да се представят добре“, допълни премиерът.

„Хубаво е да говориш за върховенство на закона, но непрекъснато да нарушаваш законите, .. – Радев днес агитира. Аз съм лидер на партията, която участва в изборите – аз отговарям за моята си партия. Радев на коя партия е шеф, не е ли еднакво отдалечен от всички партии?“, попита Борисов.

По отношение на интервюто на френския президент Емануел Макрон, в което той говори за българите в негативен аспект, Борисов съобщи, че са се чули по телефона с Макрон. „Ние веднага се чухме по телефона, оправихме се. Разчитаме на него сега, страшна подкрепа ни трябва от Франция, особено за чакалнята на Еврозоната. Напомням, че Макрон с Тръмп толкова активно участваха за Кристалина Георгиева, мисля че той победи за това тя да стане шеф на Международния валутен фонд, така че в скоро време ще имаме среща, и на нея взаимно ще повтори това, което и на мен ми е казал“. Премиерът допълни, че въпреки това, Българияу ще изпрати протестна нота чрез посолството ни във Франция.

„Виждате, че някой път, за да се харесаш на общетвото, някой път се изговарят много глупости, и за ромите, например. Ето, в Банкя аз не знам да има роми, но спечелихме на първи тур. Случва се, не е хубаво, но приемаме, че е грешно изтълкувано, и в скоро време ще имаме срещи и ще му кажем“, уточни Борисов и допълни, че „и аз като се изказах, че в Холандия продават наркотици на дребно, се изказах, че ме интересува къде е складът на едро“.

На въпрос на БГНЕС защо ако изказването на Макрон се дължи на грешка в превода, обществеността във Франция – журналисти и граждани, остро се възпротивиха на думите на президента си, премиерът отговори, че „когато се каже България и Украйна, ние имаме много привърженици там, и затова така се реагира. Мисля, че Макрон разбра за какво става въпрос, и се надявам да ни се издължи и за Шенген, и за Пакета Мобилност, и най-вече за чакалнята на Еврозоната. Там му е изключително важен гласа“, завърши Борисов./БГНЕС