Борисов за разкритията по NEXO: Наглостта на Христо Иванов от ДБ и другите е безгранична

Винаги съм бил обективен човек. Не мога да не отчета, че последния месец се действа правилно. Вежди Рашидов се срещна с Ердоган, президентът Радев също, като и на двете срещи темата за миграцията бе поставена на високо ниво. Вчера в парламента имаше делегация от дипломати от Турция, като темата за вътрешна сигурност беше поставена отново. Вчера слушах Гранична полиция, които си правят звено от техници, които да минават и да си поддържат оградата. Това също е правилен подход, защото съоръжението със сигурност е поставено под огромен натиск.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по отношение на мигрантския натиск към България. Борисов бе на посещение в Ямбол, предаде кореспондентът на БГНЕС.

В случая съм оптимист, поставена е темата на междудържавно отношение, и ако ГЕРБ може да се похвали с нещо, е че преди две години имаше нула миграционен натиск, като причини за това беше личната ангажираност на Урсула фон дер Лайен и лично на Ердоган.

През миналата година България загуби 5-има полицаи от системата на МВР, което е огромна трагедия.

Тази седмица парламентът прие 5 закона и две решения, от които 5 са внесени от ГЕРБ. Един е от ДБ, един - от ДПС. А ПП сигурно са се занимавали с криптовалутите. Това каза Делян Добрев от партията. Задължихме МС да преотвори ПВУ, за да защити ТЕЦ-овете от Маришкия басейн. Лично Асен Василев е договорил затварянето на мощностите, и ние имаме документи, на които се вижда неговият подпис, така че нека не се оправдава с някой друг, добави Добрев.

Само преди 3-4 месеца горивата по бензиностанциите бяха 3.50, а сега са с левче надолу. Приехме и закон за изземване на свръхпечалбите на Лукойл, които се натрупват заради дерогациите и руския петрол. Тази свръхпечалба ще влиза в държавен фонд за енергийна сигурност, и ще бъдат връщани на хората. От тези 2.50 лв. ще могат да се заредят още 1000 литра с лев надолу за всеки шофьор, обясни Добрев.

От времето, когато си замина "Промяната", бензинът спадна с левче. И това се вижда на всяка бензиностанция. Войната в Украйна не стана по-малко кръвопролитна, но ето, горивата поевтиняха с 90 стотинки, коментира Борисов.

Законът за хората с увреждания, които протестираха, се прие с огромно мнозинство - 184 гласа "за". И това е за хората. Проект на решение за построяване на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", бе подкрепен от ДБ, ГЕРБ, БВ, ДПС, против бяха само ПП и "Възраждане", допълни Борисов.

По същество ние не харесваме нито една партия. Затова създадохме ГЕРБ. Припознали сме идеите на СДС, затова работим заедно. Срещу всяка една партия имаме критики. Но демокрацията казва: първата партия, втората партия, да създаде правителство - ще е най-стабилно. От приетите законопроекти е видна стабилна евроатлантическа конструкция - БВ, ГЕРБ, ДБ.

Вчера гледах Христо Иванов в "Панорама", който ми се стори много притеснен да носи отговорност и да е лидер на такъв процес.

Все още мандатът има шанс, ако им се даде.

Четох и Йотова какво казва - че мандатът трябва да се даде на партия, която да продължи политиката на служебното правителство. По моята логика това може да е на БСП. Произходът на мандата на Радев също е от БСП. От друга страна, Стефан Янев е бил два пъти служебен премиер на служебни правителства на президента Радев, бил е и секретар на президента преди това.

Не ни остава нищо друго освен да изчакаме решението на Радев в понеделник.

Ние БСП няма как да подкрепим, но уважаваме доста от политиките, които те водят - те се явиха на разговори с излъчените от нас кандидати за министри и премиер. 115 хора гласуваха за правителството ни, а не за някаква имагинерна декларация като на ПП. А декларацията на "Промяната" беше подкрепена от 53 души, 1/3 от ДБ не я подкрепиха, а и всичките от ПП дори не влязоха в залата по време на гласуването.

Победили сме БСП със 100% машинен вот, по техните правила, допълни Борисов.

Как бе избрана "Джемкорп" - фирма на приятел, за да бъде заведена в Гранитната зала на МС, и да се подпише споразумение с нея? Кой реши да даде цялата енергетика на свой приятел?

Учуден съм как 5 служителки от една фирма даряват по 20 хиляди лева за една партия? Какви са тези служителки с толкова будна гражданска съвест, дето са дали по 20 хил. лв. всяка като дарение на "Демократична България", попита Борисов /визирайки разкритията за служителки на Nexo, дарявали пари на ДБ - бел. ред./. Тази партия беше наш коалиционен партньор, някой трябва да поеме вината, че са се издигнали в политиката. Не се отричам от времето, в което сме били заедно.

Опорката от днес е "кал и каскети", и едва ли не, че ние им го причиняваме /в събота сутринта Настимир Ананиев коментира в интервю, че историята с Nexo е "кал и каскети" срещу "Продължаваме промяната"- бел. ред./. Не сме виновни ние за злоупотребите, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Това, че в историята с Nexo са намесени и израелските служби, водещи в разследването на киберпрестъпления, значи, че се работи усилено по разследването. Но политическата новина, за това, че те са се издигнали по времето на ГЕРБ, - Христо Иванов и другите, е на ГЕРБ. Тяхната наглост е безгранична.

Втората партия подходи крайно несериозно към мандата.

Нашето желание беше мандатът да бъде връчен на "Да, България". "Възходът" също има участие в нашите гласувания. Но ще изчакаме да видим Радев на кого ще даде мандата.

Дори и да се отиде на избори, вече трябва да се мисли - или трябва да има правителство, или да има промяна на гласуванията. Може да е гръцкият вариант с бонус, който се дава на водещата партия, добави лидерът на ГЕРБ. /БГНЕС