Борисов: Заради Петков и Василев от износител ставаме вносител на ток

Над 2300 мегавата ще излязат от енергийната система и това ще стане само след две години. Това са 40%, а зимно време 60%. От "Продължаваме промяната" /ПП/ не успяха да убедят комисията. А аз винаги съм бил за зелената сделка и това, че рано или късно въглищните централи ще изязат от употреба.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред депутатите от ПГ на партията след спора с бившия премиер Кирил Петков днес след обяд в Народното събрание.

Над 2300 мегавата ще излязат от енергийната система и то само след 2 години. Това са 40 на сто, а зимно време - 60%. ПП не успяха да убедят комисията. А аз винаги съм бил за зелената сделка и това, че рано или късно въглищните централи ще изязат от употреба. През това време са се случили много неща Ние сме инвестирали милиарди в сероочистки, каза Борисов. На Балканите липсва петрол, газ и ток и ние от износител ще се превърнем във вносител. Честито на българския бизнес, каза още той и добави: Ние сме обградени от държави нечленки на ЕС, за които това не важи. И от износители, ще станем вносители на ток.

ПП и ГЕРБ се скараха заради въглищните централи

"Мачът е свирен, това е приключено. Енергетиката на България през 2025 г. ще се превърне във вносител и ако си го представим днес, това е автоматичен режим на тока. Това са предложили Кирил Петков и Асен Василев. Ние, българите, си получихме това, което си търсихме. При най-добрата сметка, при 2019 г., както е базовата, както пише в договора са над 2-3 хиляди мегавата. В най-добрият случай ще остане малката американска централа при тези сметки. Не можем да се сърдим на комисията, тя е водеща за зелената сделка. Една дума няма да чуете да кажа срещу комисията", каза още Бойко Борисов. Според него "надали на президента Румен Радев ще му е приятно по време на служебното правителство да му закичат закриването на енергетиката". /БГНЕС