Бьорк готви европейско турне с огромен хор

През последните дни исландската певица и авторка на песни е начело на екологичния активизъм, като се присъедини към протест срещу лова на китове в страната си. Тя търси начини за намаляване на въглеродния отпечатък на турнетата си и по време на концертите си включва послание от Грета Тунберг.


В интервю за АФП Бьорк призова технологичните милиардери да предложат по-екологични решения за пътуващите музиканти, като например екологични круизни кораби, на които да се провеждат пътуващи фестивали.

"Надявам се, че Илон Мъск и неговите приятели от технологичния бранш ще направят електрически туристически автобуси или круизни кораби, задвижвани от слънчева и вятърна енергия... бихте ли му предали това послание, моля?", каза исландската изпълнителка пред АФП.

"Може би би могло да има фестивална лодка, подобна на Coachella, която пътува по океаните без включен полет", добави тя. Коачела е голям фестивал за изкуство и музика, който се провежда в пустинята на САЩ.

Запитана дали се надява, че пандемията от Covid-19 е дала тласък на екологичната политика, тя отговори: "За съжаление не. Мисля, че обратът се случва много бавно. Щеше да е чудесно, ако беше много по-бързо, но аз не се надявам на това.

"Поне по време на Covid видяхме по-силно пеене на птиците, по-чист въздух, по-малко самолети... и знаем, че е възможно, ако искаме да действаме толкова бързо, да можем", добави тя.

Докато чака иновации от Мъск и други, Бьорк изнася няколко сложни представления по света, включително изпълнение на Coachella в Калифорния, което включваше светлинно шоу от 864 дрона.

"Чувствах, че заради голотата на гласа и музиката само с оркестър, не искам да прекъсвам това, като добавям музиканти или инструменти, а по-скоро да синхронизирам нещо епично в небето с музиката", каза тя. "Изглежда, че това работи добре в пустинята."

57-годишната Бьорк се подготвя за европейско турне, което започва през септември и в което ще участва огромен хор. Но тя трябваше да отмени три дати в Исландия, защото нито една сцена не беше достатъчно голяма.

Първоначално шоуто беше изградено около албума ѝ от 2017 г. "Utopia", но тя каза, че "бавно добавя все повече и повече от (2022 г.) "Fossora" в него".

Трийсет години след първия ѝ международен солов албум "Debut" гласът ѝ продължава да бъде могъщ и тя разказа за усилията, необходими за поддържането му.

"Да бъдеш певец означава много работа - включва грижа за себе си и дисциплина, но за щастие страничният ефект е, че като цяло си в добро здраве, така че не е твърде зле..."

Що се отнася до бъдещите проекти, тя предпочита да не се ангажира с тях.

"Обичам изненадите", казва тя. "Трябва да е спонтанно за мен." /БГНЕС