Боровинките намаляват риска от сърдечни проблеми

Има различни продукти, които успешно могат да претендират за званието „полезни за сърцето“, но има един плод, който наистина предпазва вашия „двигател“ цял живот, пише сайтът „Eat This, Not That“.

Едно от тези чудодейни "лекарства" е боровинката, която е не само вкусна, но и помага ефективно да се намали рискът от появата на различни заболявания.

Според резултати от изследвания, проведени в университета Съри, има връзка между консумацията на боровинки и намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания, които заемат първите места сред най-разпространените причини за смърт в САЩ.

Според проучването, тъй като боровинките са богати на антоцианини, редовната им консумация значително намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Антоцианините са растителни пигменти, намиращи се в плодовете и зеленчуците, които са сини, червени или лилави, което означава, че те буквално придават цвета на боровинките.

Други горски плодове също помагат за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, тъй като съдържат много антоцианини. Сред зеленчуците такива „заслуги“ имат червеното зеле и патладжанът, които също са богати на антоцианини.

Резултатите от проучването на Университета в Съри са подкрепени от друго проучване, публикувано в Journal of Gerontology: Series A, което установява, че редовната консумация на боровинки помага за намаляване на кръвното налягане и подобряване на тонуса на кръвоносните съдове. /БГНЕС