Боровите гори край Благоевград съхнат, епидемията отложи пръскането

Боровите насаждения край Благоевград съхнат, същото е и по долината на река Рилска. Третирането срещу вредителя е невъзможно заради извънредното положение, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

След десетки публикации в социалните мрежи, БГНЕС отправи запитване до Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/, откъдето отговориха, че насажденията на територията на областите Благоевград и Кюстендил са нападнати от ръждивата борова листна оса.

„Гъсениците ѝ са растителноядни и не са опасни за хората, но може да доведат до сериозно обезлистване на дърветата. Тази година най-силно засегнати са горите в районите на държавните горски стопанства в Симитли, Благоевград и Рилски манастир. Преди две години вредителят беше обхванал борови гори в района на Радомир и Дупница, което наложи провеждането на въздушно пръскане", поясниха от ЮЗДП.

Според тях гъсениците на боровата листна оса се излюпват в началото на пролетта и се хранят с иглолистата през месеците април и май. Младите гъсеници изяждат частично листата и оставащите части пожълтяват и причиняват наблюдаваното „съхнене“ на гората, което е повод за многобройните сигнали и запитвания от загрижени приятели на гората. Независимо от това в същата година отново се появяват нови иглици и дърветата се възстановят.

"В прогнозата на Лесозащитна станция-София, която е компетентният орган по защита на горите от болести и вредители, беше предвидено провеждане на въздушно пръскане срещу ръждивата борова листна оса в засегнатите райони през пролетта на 2020 г.. Според биологията на вредителя и вида на използвания продукт за растителна защита провеждането на лесозащитни мероприятия през настоящата година трябваше да се извърши в срок не по-късно от края на април. Поради обявяване на извънредното положение, свързано с разпространението на COVID-19 обаче, предвиденото въздушно пръскане се отложи за следващия вегетационен период“, допълниха от ЮЗДП. /БГНЕС