Борут Пахор напуска словенската политика

Президентът на Словения Борут Пахор, чийто втори пореден мандат изтича тази година, заяви, че няма бъдещи планове за словенската политика. Той каза, че е доволен от постигнатото за десет години като президент.

„За мен е много важно да си свърша работата до последния ден на следващата година, за да мога да напусна този пост доволен“, каза той в традиционно новогодишно интервю за словенската телевизия.

„Тогава, след десет години, ще мога да кажа: това, което се състезавах за тази позиция, малко или много го постигнах и сега мога да си тръгна с чиста съвест“, каза Пахор.

Когато напусне поста, Пахор ще е на 59 години и каза, че не се интересува от словенската политика, но не разкри какво ще прави.

Заедно с министър-председателя Янез Янша, който е пет години по-възрастен, Пахор е един от най-дългогодишните словенски политици от това поколение. Той беше председател на парламента, министър-председател, но и лидер на опозицията, както и депутат в Европейския парламент. На президентските избори през 2012 г. той победи своя предшественик Данило Тюрк на втория тур.

Словения ще гласува три пъти през следващата година, първо на парламентарни избори, а през есента на президентски и местни избори.

Пахор оцени работата на правителството на Янша като успешна и добави, че решението за свикване на парламентарни избори ще бъде официално обявено на 9 февруари, а те ще се проведат на 24 април. /БГНЕС