Босна отбелязва 27 години от извършеното от сърбите клане в Маркале

Граждани на Босна и Херцеговина отбелязаха 27-ата годишнина от клането, отнело живота на 68 души и ранило близо 150. За клането има осъден висш сръбски военен - Драгослав Милошевич.

Обстрелът на пазара в Маркале през 1994 г. е едно от най-големите зверства, извършени по време на обсадата на Сараево от април 1992 г. до декември 1995 г.

Членовете на семействата на жертвите и оцелелите отдадоха почит, като положиха венци и се помолиха за мъртвите.

На церемонията присъства и Желко Комшич - хърватският председател на Съвета на председателството на Босна и Херцеговина. Той посочи, че отбелязването на годишнини от кланетата, са белег за солидарност и съпричастност.

"Убитите на пазара бяха невинни цивилни и сполетялата ги трагедия е ужасна. Отговорност на хората в Сараево е да не позволят на тези жертви да бъдат забравени", каза Комшич.

В Народния театър беше организирана друга възпоменателна церемония за отдаване почите на жертвите.

По време на 44-месечната война в Сараево са убити 11 541 души, включително 1 601 деца.

Обстрелът на Маркале е сред престъпленията, за които бившият сръбски лидер Радован Караджич бе признат за виновен от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия.

Съдът на Организацията на обединените нации в Хага осъди на доживотен затвор и бившия командир на босненските сърби Ратко Младич за участието му в упражняването на терор сред цивилното население в столицата Сараево и други части на Босна в опит да направи етническо прочистване на определени територии.

Установено е също, че е имал "значителна отговорност" за геноцида през 1995 г. над 8000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница.

За клането в Маркале съдът осъди на 29 години затвор и Драгослав Милошевич - командир на Сараевско-романийския корпус на армията на Република Сръбска. /БГНЕС