Босна почете хилядите жертви при обсадата на Сараево от сръбските сили

Хиляди босненци маршируваха през Сараево в памет на хилядите жертви при обсадата на Сараево (5.04.1992 г. – 29.02.1996 г.) от сръбските сили.


Хората следваха "Пътеката на паметта", съставена от над 11 500 чифта обувки - символ на трагичната гибел на цивилното население. Всяка обувка представлява жертва по време на бруталната обсада на босненската столица, започнала преди 32 години.

Тогавашният командир на босненските сърби Ратко Младич, наречен "касапинът на Босна", беше осъден за геноцид и военни престъпления, свързани с близо четиригодишната обсада на столицата от неговите сили между 1992 и 1996 г. Младич е отговорен за избиването на над 8000 мюсюлмански мъже и момчета в град Сребреница през 1995 г., наред с редица други престъпления.

Убийствата и изнасилванията са малка част от зверствата. Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич е главен организатор на кампанията за етническо прочистване в Босна, при която над един милион несръбски граждани са прогонени от домовете им.

Сръбският диктатор и военнопрестъпник Слободан Милошевич умира в килията си в Хага през 2006 г. на 64-годишна възраст, докато е съден по 66 обвинения, включително за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

"Болезнен траур"

Възпоменанието днес започна с отдаване на почит на няколкостотин деца, загинали по време на 44-месечната обсада, като младежи положиха цветя около паметник в центъра на града.

"Зад всеки чифт обувки стои един изгубен живот", заяви Ахмед Куланич, директор на Мемориалния център в Сараево.

Чуваше се само траурната музика на тромпети от един балкон, докато колите спираха за половин час на главния път в града.

Участниците продължиха по една от главните улици на Сараево към стария град, като преминаха покрай 1,5 км редици от обувки на деца, мъже, жени и войници.

Обувките са дарени от местни жители и по-късно ще образуват мемориална експозиция, която в момента е в процес на изграждане.

По официални данни по време на обсадата, която е най-дългата в историята на съвременното военно дело, са убити 11 541 души, а повече от 50 000 са ранени от босненските сръбски сили.

"Бях забравил деня, в който несъзнателно пуснах една сълза да се търкулне по бузата ми. И сега, тази сутрин, това се случи", каза пред АФП Златко Диздаревич, главен редактор на награждавания по време на обсадата всекидневник "Освобождение".

Изложбата "ме кара да разбера как забравяме някои изключително важни неща, които са определяли живота ни", добави Диздаревич.

За кмета на Сараево Бениамина Карич отбелязването на началото на обсадата е свързано с "изграждането на култура на паметта" и с "обучението" на младите хора "какво се е случило в Сараево и Босна, за да могат да оценят стойността на мира и свободата".

"Искаме да изпратим послание за мир, искаме да изпратим послание на Европа и на света, че не искаме повече деца да бъдат убивани през 2024 г. в Газа или в Украйна", каза Карич, който е роден една година преди началото на обсадата на Сараево.

Войната в Босна през 1992-1995 г. отне живота на 100 000 души. /БГНЕС