Босненец стана скандинавски воин след гледане на "Викингите"

С гъста сива брада, сплетена коса и арсенал от средновековни оръжия, "първият викинг" в Босна разпуска напрежението, като мята брадви по тавана на каменната си вила.

През последните пет години Стипе Плеич претърпява постоянна трансформация от обикновен строител в скандинавски воин след гледане на популярния ТВ сериал "Викингите". За него разказва АФП.

Метаморфозата започнала, след като Плеич се завърнал у дома в Томиславград в Южна Босна след години работа по строителни обекти в Германия.

Това, което започнало като безобидно гледане на 6-сезонния сериал, се превърнало в мания по главния герой на сериала Рагнар Лодброк и живота на скандинавските воини, които извършват набези в големи части от Европа между VIII и XI век.

"Имах много свободно време, защото живея сам тук. И тогава, когато гледах сериала, видях брадвата на Рагнар, хареса ми и исках да направя същата", казва 57-годишният мъж, който работи и като шофьор за регионалното правителство.

Следвайки стъпките на Рагнар, той започнал да изработва оръжия на ръка, да украсява стените на вилата си с мечове и щитове и да се облича по подобаващ начин. Облечен в туника и подходящи панталони, високият Плеич лесно би могъл да мине за един от главните герои на сериала.

Работилницата му сега прилича на филмов декор, с трон с брадва и подлакътници от лисича кожа. Кървавочервени щитове, съчетани с шведски и норвежки знамена, висят редом с огромни плакати на звездите от сериала Травис Фимел и Катрин Уиник. В градината си той е построил копие на дракар - плоскодънна лодка, способна да прекосява океани - с която понякога плава по близкото езеро.

"Животът ми се преобърна на 180 градуса. Целите ми са различни", казва Плеич за драматичната си трансформация, като посочва хармонията, която е дошла с викингския начин на живот.

Той дори е приел ново име - Рагнар Кавурсон - препратка към името на родния му град по време на османската епоха и към думата за "друговерец".

През годините Плеич е изработил стотици брадви, копия, лъкове, щитове и почти всичко, което е виждал в сериала. Някои проекти отнели седмици на щателна работа, за да бъдат завършени. Повечето от ръчно изработените му брадви са подарени на приятели или продадени, като някои от тях достигат до 300 евро.

"Във всяка от тях влагам частица от себе си", обяснява Плеич и добавя, че също така практикува хвърляне на брадви всеки ден, сам или с приятели.

"Това е и дисциплина, която се препоръчва от психиатрите. Това е много успокояващо", казва той.

В бъдеще Плеич се надява да сподели манията си с другите, като организира първия босненски шампионат по хвърляне на брадви и построи цяло викингско село за туристи.

"В Германия изкарвах повече пари на ден, отколкото сега на месец", казва той. "Но не бях щастлив. Сега съм щастлив." /БГНЕС