Босненски филм за геноцида в Сребреница грабна голямата награда на Европейската филмова академия

Филмът "Къде отиваш, Аида?" (Quo Vadis, Aida?) на босненската режисьорка Ясмила Жбанич спечели главната награда на Европейската филмова академия тази вечер. Лентата, която е копродукция на няколко държави - Босна, Австрия, Холандия, Франция, Полша, Норвегия, Германия, и Турция, е посветена на събитията в Сребреница.

Във филма се разказва за подготовката за избиването на над 8000 мюсюлмански мъже и момчета от босненските сръбски сили през очите на преводачка, работеща в базата на ООН в Сребреница. Преводачката Аида, чиято роля изпълнява сръбската актриса Ясна Джурич, се бори да спаси своя съпруг и двамата си синове на фона на объркването и безсилието на служителите на ООН при напредването на босненските сръбски сили на генерал Ратко Младич.

Наградата за най-добра женска роля отиде при сръбската актриса Ясна Джуричич за ролята й във филма победител. Антъни Хопкинс беше избран за най-добър актьор за ролята си в „Бащата“, който също участва в основната програма.

Наградата на Европейската филмова академия е учредена през 1988 г. Според първоначалната концепция тези награди бяха противопоставени на американския "Оскар" като основна кинематографична награда на обединена Европа./БГНЕС