Ботаническата градина зарадва софиянци с “Бонсай шоу”

Ботаническата градина на БАН съвместно с „Бонсай студио“ и инж. Трифон Трифонов зарадва софиянци и гости на столицата с „Бонсай шоу“ през уикенда, предаде репортер на БГНЕС.

„В момента имаме една прекрасна инициатива съвместна с най-добрия бонсаист в България Трифон Трифонов, който в два последователни дни - днес и утре, ще направи демонстрация за това как могат да бъдат отгледани бонсаи“, разказа пред БГНЕС проф. Светлана Николова, директор на Ботаническата градина на БАН.

„Това е едно изкуство, което изисква много търпение, усилия и познания“, добави тя. Според нея с тази инициатива по-широк кръг от хората могат да научат повече за това изкуство. Николова посочи, че всеки месец подготвят тематични изложби на различни растения. Най-много хора посещават Ботаническата градина около Цветница.

Най-добрият майстор бонсаист у нас Трифон Трифонов заяви пред БГНЕС, че бонсаите са уникални и по тази причина са толкова харесвани от хората. „Бонсай в прекия му превод означава дърво на поднос. Уникални са, защото са много миниатюрни, а иначе изглеждат много възрастни, разбира се някой от тях са такива“, каза той.

Според него бонсаите са живо изкуство, защото постоянно се променят и постоянно се работи по тях.

Трифонов каза, че интересът към бонсаите в България е по-скоро на периоди. „Интерес в България има, но не е достатъчно, много бързо хората се уморяват. Липсва ни зелена култура в България за разлика отпреди. Младите хора не знаят нищо за растителността, не познават видове растения”, смята той.

Според него хората трябва да се обучават повече по темата и инициативата им има точно тази цел. /БГНЕС