Ботас се присъединява към Алфа Ромео, Ръсел отива в Мерцедес

Валтери Ботас подписа мулти-годишен договор с Алфа Ромео, който влиза в сила от следващия сезон, съобщиха от пресслужбата на тима от Формула 1, което почти сигурно ще прати Джордж Ръсел в Мерцедес като нов съотборник на Люис Хамилтън.

Ботас сменя Мерцедес с Алфа Ромео.

Отваря се нова глава в моята състезателна кариера – развълнуван съм да се присъединя към Алфа Ромео Рейсинг за 2022 и отвъд това – ще бъде едно ново предизвикателство с емблематичен производител“, сподели финландецът в свое изявление. 32-годишният Ботас прекара последните пет сезона редом до седемкратния световен шампион Хамилтън в Мерцедес, като спечели девет състезания и 17 полпозишъна в 92 старта за отбора.

Той остана и втори на два пъти в Световния шампионат. Последната му етапна победа дойде в Гран При на Русия през септември 2020. Ботас ще замени сънародника си Кими Райконен в Алфа Ромео, след като световният шампион от 2007 обяви, че слага край на кариерата си в края на сезона. „Потенциалът в Хинвил е ясен и аз се наслаждавам на възможността да помогна на отбора да се изкачи на стартовата решетка. Особено предвид новите правила през 2022, които дават шанс на тима да се подобри в своето представяне“, допълни още Ботас.

23-годишният Ръсел прекара три сезона в Уилямс и впечатли в една поява за Мерцедес на миналогодишното Гран При на Бахрейн, заменяйки Хамилтън, който бе тествал тогава положително за коронавирус. /БГНЕС