Ботас спечели първия старт за сезона, Хамилтън остана извън подиума

Пилотът на Мерцедес Валтери Ботас спечели откриващия старт от сезона във Формула 1, след като бе най-бърз в Гран при на Австрия. На пистата "Ред Бул Ринг" в Шпилберг неговият съотборник и шесткратен световен шампион Люис Хамилтън завърши на второ място, но заради времево наказание за сблъсък с Александър Албон остана на четвърта позиция в крайното класиране и не се качи на почетната стълбичка.

Ботас проведе безгрешно състезание в Шпилберг.

30-годишният финландец Ботас стартира от полпозишън и бе много солиден от началото до края на надпреварата, за да запише успех. След наказанието на Хамилтън на второ място се класира Шарл Льоклер с Ферари, а голямата радост бе за Мерцедес и британеца Ландо Норис, който финишира трети и за първи път в кариерата си се качи на подиума. Четирикратният световен шампион Себастиан Фетел с Ферари завърши на 10-то място от едва 11 пилоти, завършили старта, след като други девет отпаднаха.

С Гран при на Австрия бе даден дългоочаквания старт на сезон 2020 във Формула 1, отложен с три месеца заради пандемията от коронавирус. Преди началото на състезанието 14 от 20-те пилоти коленичиха в подкрепа на протестите срещу расизма, докато други шестима предпочетоха да останат прави, макар и всички да носеха тениски с надпис "Край на расизма". Шарл Льоклер и Макс Верстапен бяха сред тези, които не коленичиха, като и двамата обясниха в социалните мрежи, че подкрепят борбата с расизма, но не искат да правят символичния жест, тъй като той може да се приеме за противоречив в някои страни.

Следващата седмица ще се проведе още един старт в Австрия. /БГНЕС