Ботев Пд с престижно равенство срещу Зенит в контрола

Ботев Пловдив завърши наравно 2:2 със Зенит Санкт Петербург. Контролната среща се игра на един от терените на спортен комплекс NAS в Дубай.

Двата тима направиха много интересен за наблюдаване сблъсък, изпълнен с множество голови ситуации. Руснаците имаха превес по отношение владение на топката, но пловдивчани се представиха достойно и дадоха сериозен отпор на един от най-големите отбори в Русия. Срещата се състоя от две полувремена по 40 минути. Още в 5-ата минута Тодор Неделев изпълни опасен свободен удар пред наказателното поле, а кълбото мина на сантиметри от гредата. Две минути по-късно "канарчетата" получиха дузпа за игра с ръка на защитник на Зенит. Зад топката застана Тодор Неделев, който с мощен удар прати топката в мрежата за 1:0.

Старши треньорът на Ботев Азрудин Валентич.

Последва масиран натиск на "сините" и играта се водеше изцяло в половината на Ботев. След серия от атаки без сериозна заплаха за Ханкич, в 23-ата минута Мостовой получи отличен извеждащ пас и остана очи в очи с Ханкич, но вратарят на пловдивчани се намеси по най-добрия начин и спаси. В 30-ата минута атака на Зенит отляво завърши с прострелно центриране, играч в синьо засече и само отличната изява на Генев предотврати попадение. При последвалия корнер Дзюба бе оставен непокрит и отблизо изравни - 1:1.

Второто полувреме стартира с две страхотни положения за Ботев. Секунди след старта на втората част Емануел Току премина на дрибъл половината терен и пусна наляво към Брахими, който залъга бранител и от прекрасна позиция на 10 метра от вратата шутира, но стражът на руснаците се намеси блестящо и парира удара. След по-малко от 120 секунди силен удар на Николай Минков от 25 метра затрудни вратаря, който първоначално изпусна кълбото, но след това улови топката. Руснаците отговориха с опасен удар на Йерокин, който бе избит от Аргилашки.

Последва натиск на "канарчетата", които натикаха руснаците в собствената им половина. В 55-ата минута многоходова атака на Ботев намери Брахими отляво, бързоногият играч надбяга бранител и отправи прострелно центриране, но бранител изби пред погледа на Минков. Минута по-късно Маркиньос елиминира бранител отдясно и центрира, вратарят се намеси добре и парира опита за удар на Брахими. Последваха нови два пропуска на Ботев, след като първо Реда Рабей центрира много опасно на задна греда, а Генев се размина с кълбото на сантиметри от вратата.

Секунди по-късно остро центриране бе избито от защитник и топката като по чудо не влетя в мрежата. Точно когато "жълто-черните" контролираха случващото се на терена, отборът на Зенит стигна до втори гол. Центриране отдясно намери нападател, който отправи удар и след рикошет топката се насочи към вратата. Георги Аргилашки се намеси добре и изби, но право в Оздойев, който от няколко метра прати топката в мрежата.

В 64-ата минута след комбинация с едно докосване топката се озова в Кузаяев, който отправи опасен удар от ъгъла на наказателното поле, а топката мина на метър от вратата. В 69-ата минута Аргилашки се намеси решително -след кратка суматоха играч на Зенит се озова на стрелкова позиция, но вратарят скъси ъгъла до нападателя и отрази удара. В 71-ата минута "канарчетата" пресираха Зенит и успяха да отнемат топката. Емануел Току се озова с кълбото пред наказателното поле и от чиста позиция шутира, но над вратата. В 76-ата минута Саус направи фрапантен пропуск, след като от няколко метра стреля над вратата.

Последваха пропуски на Маркиньос и Саус, преди да се стигне до 78-ата минута, в която Ботев получи втора дузпа, този път за нарушение срещу Реда Рабей. С изпълнението се зае Маркиньос и въпреки, че вратарят уцели ъгъла на бразилеца, шутът бе много добре насочен и "канарчетата" стигнаха до равенството - 2:2. /БГНЕС