Бойко Борисов: Еврото ще дисциплинира банковия сектор

Министър-председателят участва в 13-ата годишна среща на бизнеса с правителството, на която се очертава пътят пред страната ни към Еврозоната и ефектите от това.

Най-важното е дисциплинирането на банковия сектор, заяви премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

„От една година се занимаваме с изтребители, а не с доходи и с това, което ще докара просперитет на хората“, заяви Борисов още в началото на изказването си.

Според премиера темата за въвеждането на еврото като официална валута в страната е изключително важна, а в нея влизат и възможните ефекти от това върху държавата, потребителите и бизнеса.

„Критиците към присъединяване на България към Еврозоната казват, че щели да се вдигнат цените. Да де, но държавите, на които искаме да приличаме, всичките са с евро. Второ – бих задал контра въпрос. Кои се плашат от въвеждането на еврото и защо? В Банковия съюз и Еврозоната нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват волности. Защо ни страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас“, категоричен е премиерът.

Той подчерта, че присъединяването на страната ни към Еврозоната ще доведе до редица благоприятни ефекти, сред които по-ниски лихви по кредите, стабилна банкова система и много други.

„Ние, и като партия, и като правителство подкрепяме този път. Дисциплина, сигурност, прозрачност. И срещу пране на пари, и срещу лоши кредити, както и всички останало. Президентът на Франция Макрон какво ни каза: „Когато се в този „клуб“ ние сме сигурни, че в България всичко е добре, като банкова система“, каза още Борисов, изразявайки задоволство от оценката на зам.-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, който даде положителна оценка за това, че страната се движи добре по пътя към Еврозоната.

Според Борисов има много възможни сценарии за развитието на Европа, а в момента е модерно да се говори срещу европейската бюрокрация, която според мнозина е раздута и работи тромаво. „Ако някой с малко опит в управлението седне и се замисли как може да координираш 28 държави, всеки със своите интереси и проблеми, без тази администрация аз не си го представям“, смята Борисов.

Той допълни още, страната ни се възползва максимално от европейската солидарност и по времето на управлението на ГЕРБ е работено с всички еврофондове, без нито един от тях да бъде спиран. Нашите показатели са едни от малкото в Европа, които показват дисциплина и това се отчита“, категоричен е премиерът. /БГНЕС