Бойко Борисов: Искаме да живеем в мир в региона

Продължаваме с цялата си воля да се борим за добросъседство и разбирателство – мирно. Убедени сме, че само по този начин може да разрешим не само мигрантската, но и всяка криза. Искаме да живеем в мир в региона.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде репортер на БГНЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза, че Борисов не е само добър приятел, а и истински европеец. Говорихме как да работим с Турция в региона. За нас беше важно да се получим от огромния опит, който премиерът има тук в региона и добросъседските отношения, които има със съседските страни, каза още европейският лидер в София.

Според нея българският опит е от стратегическо значение за региона.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също отбеляза отличното сътрудничество на българското правителство с Европейския съюз.

Днес успяхме да се убедим колко ангажирани сте в това да опазвате границата, а това е важно не само за България, но и за бъдещето на ЕС. Виждаме всички усилия, които до момента сте положили и продължавате да полагате, каза Шарл Мишел, който ще остане до утре в София.

Председателят на ЕС отбеляза, че България може да разчита на европейската солидарност, ако има нужда.

В заключение той отбеляза, че днешната среща им е помогнало да разберат общите предизвикателства, пред които страните-членки са изправени.

Преди краткия брифинг на правителствения ВИП, за който медиите ги очакваха повече от три час, тримата направиха оглед на част от южната граница на страната ни с хеликоптер. /БГНЕС