Бойко Борисов: Камионът не се е връщал от 2-3 години в България

Камионът е български. Покъртени сме всички от такава масова смърт. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по бТВ във връзка с открития във Великобритания камион с 39 тела.

„Откакто е регистриран камионът, повече никога не е влизал в България“, заяви премиерът и подчерта: Няма как ние да сме свързани, освен с табелите на камиона.

Той добави, че същата фирма има още два регистрирани камиона. От 2-3 години камионът не се е връщал в България, уточни Борисов.

„Във всички случаи връзката е английско-ирландска и службите там трябва да задържат виновните“, категоричен е премиерът.

Борисов за БФС: Не чувствам, че съм уволнил Боби Михайлов

Борисов коментира и случващото се в Българския футболен съюз и заяви: Нито имам право, нито съм уволнил Борислав Михайлов, но изразих като всеки гражданин, пък и от тази гледна точка, която правим през спортното и финансовото министерство за футбола, бях категоричен, че повече не може да продължава.

„Чест им прави на БФС, че всички подадоха оставка. Надявам се вече да обърнат внимание на детско-юношеския футбол. Ние може да помогнем, всичко останало си е работа на футболните хора“, заяви Борисов.

Бойко Борисов за кандидатурата на Гешев: Протестира само Христо Иванов

Срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор протестира една единствена партия. Ако се върнем назад, промените в закона ги направихме, когато Христо Иванов беше министър на правосъдието. Всичко каквото е искал, съм го направил, каза Борисов ден преди гласуването във Висшия съдебен съвет на единствената кандидатура за главен прокурор.

Или щях да издигна Емил Радев, или Данаил Кирилов – това са юристите, на които държа в ГЕРБ, но казахме, че няма да издигнем наша кандидатура, защото е недопустимо да сложим партиен кандидат, коментира още Борисов по повод поста на обвинител №1 в държавата.

По никакъв начин ние не сме се месили. Омбудсман направихме Мая Манолова и видяхте какво си причинихме – и на мен, на партията, и на Фандъкова. По предложение на Христо Иванов избрахме Лозан Панов за шеф на съдиите, след това предложи председател на Софийски градски съд, на най-големия съд в България, продължи Борисов.

Що се отнася до мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България, премиерът посочи, че сме изпълнили всички указания, всички мерки, които са били предписани. Далеч съм от мисълта, че ние сме идеални. Проблеми има във всички страни-членки на ЕС. В много държави се получават такива недъзи, да ги наречем, коментира той.

Борисов беше категоричен, че трябва непрекъснато да се усъвършенстваме. А с доклада си Брюксел е казал: „стига ни занимавали с вас, седнете и си решете нещата”.

Борисов: Помагаме искрено на Македония

Благодарен съм на всички правителствени и държавни лидери в Съвета на ЕС, че дадоха шанс на Македония да продължи процеса, заяви министър-председателят, който потвърди, че благодарение на него на срещата на върха в Брюксел Македония е запазила шансове за започване на преговори за присъединяване с ЕС.

„Болно ми е когато знам, колко усилия положиха, дори си смениха името. Изложих това пред моите колеги от Съвета на ЕС, където, смея да заявя имам уважение и срещнах разбиране. Вложих много усилия... Помагаме искрено“, каза Борисов.

В същото време той припомни, че когато България се е присъединявала към ЕС, нейният политически елит е бил единен, че нашият път е единствено и само в рамките на евроатлантическите структури, т.е. имало е консенсус. Докато в Македония и Албания няма такава сигурност. Там се казва, докато Зоран Заев е на власт, или Еди Рама е на власт, тези страни ще следват проевропейска ориентация.

Борисов посочи, че ЕС е изправен пред големи проблеми. Един от тях е свързан с миграцията. Според него в Обединена Европа липсва лидерство и това се чувства особено, когато стане дума за ситуацията с мигрантите. „Европа плаща за мигрантите, цепи се по шевовете. Липсва ни лидерство, липсва ни европейската отбрана“, категоричен е българският премиер.

По отношение на операцията на Турция в Северна Сирия Борисов заяви, че никога не е приемал въоръжените конфликти.

Бойко Борисов: След изборите ще доизчистим партията

След изборите ще доизчистим партията, защото тежки удари ѝ се нанесоха. Местният вот ще ни бъде един добър регулатор, каза премиерът и лидер на ГЕРБ.

Ние имаме всички градове и е нормално на някой места кметовете да са омръзнали. Там, където направих промени, може и да не спечелим, коментира Борисов преди изборите за местна власт в неделя.

Нямам опасения, че може да изгубим София, отговори Борисов на въпрос. Според него, човек трябва да бъде много черноглед, за да не виждаш колко хубава е станала столицата в последните години.

Той заяви, че след раздялата с втория човек в партията – Цветанов, в началото е усещал липсата му, но не и сега.

Този път действах експериментално – оставих щабовете сами да си се оправят, без сянка. Аз много години работих, сега партията трябва сама да може да си се справя, посочи Борисов. Той заяви, че Изпълнителната комисия на ГЕРБ от една бутафорна структура, се е превърнала в реално действащ орган.

Нищо драматично не виждам в изборите. Пак ще има избори, каза още Борисов. /БГНЕС