Бойко Борисов отива в Ипсала да посрещне каспийския газ

Трансанадолският газопровод е на път да бележи знаменателен момент в регионалната енергийна геополитика, тъй като проектът отброява дните до началото на изпомпване на газ в европейското му разклонение, Трансадриатическият тръбопровод.

Трансанадолският газопровод за природен газ (ТАНАП) отброява дните, за да започне изпомпването на първия газ в европейския участък на Южния газов коридор (ЮГК). На 30 ноември в турско-гръцкия пограничен град Ипсала ще се проведе церемония за първото компресиране на газ в Трансриадриатическия газопровод (TAП) с участието на президента Реджеп Тайип Ердоган, президента на Азербайджан Илхам Алиев и други държавни глави, включително българският премиер Бойко Борисов и министри от различни страни, пише в.“Сабах“.

Церемонията ще бъде още една важна стъпка за регионалната сигурност на енергийните доставки, тъй като ще покаже значението на многонационалното сътрудничество за осигуряване на диверсификация на източниците на доставки.

Пускането на газ за проекта TAП, който ще бъде напълно завършен през следващата година, ще засили ключовата роля на Турция в регионалното енергийно сътрудничество.

Южният газов коридор пренася азербайджански газ, добит от „Шах Дениз“ и други находища южно от Каспийско море, до европейските пазари. Най-големият му компонент, TAНАП, вече е готов да стартира следващата фаза на проекта, като пусне газ в TAП с церемония, която ще се проведе на 30 ноември.

TAП, европейското разклонение на Южния газов коридор (ЮГК), започва в Гърция и стига до Италия и тепърва ще бъде завършен. Очаква се турският и азербайджанският президент да предадат посланието, че техните страни са готови да доставят газ в Европа, засилвайки сигурността на доставките на газ на континента.

TAНАП не просто се занимава със сигурността на доставките на газ в Турция чрез диверсификация на ресурсите, но също така ще повиши сигурността на доставките в Европа чрез обогатяване на канала за енергийни ресурси за континенталните страни, като същевременно дава възможност на Азербайджан да разшири дейността си с нови експортни дестинации. Затова проектът преформатира регионалната и глобалната геополитика в енергетиката.

Съответно проектът засилва регионалния климат на мир и стабилност, като обединява редица държави за енергийно сътрудничество, коментира „Сабах“.

Счита се, че TAНАП също така дава възможност на други производители на газ да се възползват от Пътя на коприната на енергията, като по този начин се преобразува глобалната енергийна геополитика.

Пътят на ТАНАП

TAНАП, който бе официално открит през юни 2018 г. с тържествена церемония в централната турска провинция Ескишехир, достави 3,04 милиарда кубически метра до турската газова мрежа. До края на юни 2020 г. се очаква тръбопроводът да достави 6 млрд. куб.м газ в Турция. Южният газов коридор, Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ), BP и SOCAR Turkey притежават съответно 51%, 30%, 12% и 7% от акциите в TAНАП. Когато TAП е напълно готов за експлоатация, целият проект за газопровода ще има капацитет да доставя 16 млрд. куб.м газ.

TAНАП протича от турската граница с Грузия, като започва от турското село Тюркгьозю в областта Пософ на Ардахан и през 20 провинции, включително стига на гръцката граница в района на Ипсала край Одрин. От този момент TAНАП се свързва с ТАП, за да пренася природен газ към европейските държави.

Изграденият за 4.5 милиарда евро TAП ще премине през Гърция, Албания и Адриатическо море, за да стигнат до Италия. Очаква се азербайджанският газ да достигне европейските пазари до 2020 г. 1850-километровият TAНАП и 878-километровият TAП бяха взаимосвързани при река Марица, разположена на границата между Турция и Гърция, през ноември 2018 г.

Правната рамка на проекта беше разработена чрез „Междуправителствено споразумение между Република Турция и Република Азербайджан за Трансанадолската газопроводна система за природен газ“, подписано през юни 2012 г. в Истанбул. Изграждането на проекта започна през март 2015 г. в източната провинция Карс.

Газопроводът с капацитет 16 млрд. куб. м ще доставя 6 млрд. куб. м. газ в Турция годишно, докато останалите 10 млрд. куб. м. са предназначени за европейските пазари чрез TAП.

Преносният капацитет на TAНАП ще бъде увеличен до 24 млрд. куб. м. и след това до 31 мкб чрез допълнителни инвестиции.

Основната линия на проекта включва седем компресорни станции, четири измервателни станции, 11 пигментни станции, 46 блок-клапанни станции и две станции за захранване на мрежата за природен газ в Турция. Проектът включва и две изходни точки, които ще подават газа в европейската система от турската мрежа. Точките са разположени в Ескишехир и Турска Тракия.

TAНАП също допринася за социално-икономическото развитие на местното население чрез устойчиви проекти, осъществявани в подкрепа на провинции, области и села по неговия път.

Приблизително 55 милиона лири (около 8,5 млн. евро) са предоставени за инвестиционни, екологични и инфраструктурни проекти чрез агенции и институции, включително администрацията за регионално развитие на Източния Анадол (DAP).

Пътят на ТАП

За да може Южният газов коридор да изпълни целта си да доставя каспийски газ на европейските пазари, TAП трябва да започне да работи съгласно своя график, планиран за следващата година.

Проектът на TAП предлага различни опции за свързване към редица съществуващи и предложени тръбопроводи по неговия маршрут. Според проекта на Южния газов коридор, TAП ще се свърже към италианската мрежа за природен газ, управлявана от Snam Rete Gas, от която могат да се достигнат всички изходни точки за газ от Италия към европейските дестинации.

Освен това операторите на мрежи Snam Rete Gas и Fluxys се споразумяха да развият физически възможности за реверсивен поток между Италия и Великобритания, като свързват газовите пазари на Италия, Швейцария, Германия, Холандия и Белгия, позволявайки на каспийския газ да достигне Великобритания.

TAП може да осигури нов източник на газ чрез свързване към съществуваща и планирана тръбопроводна инфраструктура, включително обратен поток през междусистемна връзка до линията Кула-Сидирокастро и предложена връзка с планирания интерконектор Гърция България (ИГБ). Официалната церемония по първата копка беше направена от премиерите на двете страни Алексис Ципрас и Бойко Борисов на 22 май тази година. Отсечката с дължина 182 км ще бъде с капацитет между 3 и 5 млрд. куб.м. годишно. 1 милиард куб.м. трябва да се доставят от Азербайджан. Очаква се интерконекторът да бъде завършен през 2020 г.

Южният газов коридор е основен компонент на енергийната политика на Европейския съюз. Ролята на TAП в реализирането на тази визия няма да осигури само икономически ползи. Той също така ще гарантира, че един от жизнените енергийни пътища на континента остава жизнеспособен за десетилетия напред, заключава „Сабах“ в обзорния си материал. /БГНЕС