Бойко Борисов: Внимателно ще проследя имотните сделки

Дори само нарушение да има, не престъпление, само нарушение, много внимателно ще проследя тези сделки, заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

Борисов участва в работната сесия на Европейския съвет във формат ЕС-27 в Брюксел, на която ще се обсъждат последните събития след нотификацията от Обединеното кралство съгласно член 50.

Премиерът се включи от белгийската столица в коментарите по повод луксозния недвижим имот на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, както и имотите на видни представители на ГЕРБ, които предизвикаха сериозен дебат у нас и в които участие взе и президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Сезирани са и прокуратурата, и КОНПИ да се произнесат. Ще изчакам малко време, защото виждам едни лидери на партии вземат за 200 лева квадрата, други за 1200. Единият взел един милион от КТБ, на другия – на Вежди Рашидов, му откраднали милион от КТБ, и сложени на една плоскост. Нещата не са едни и същи, коментира Борисов.

Мога само да уверя, че ГЕРБ винаги са взимали правилни решения. И това, че другите са маскари, нас не ни оправдава. Това, че там да вземеш предприятие или апартамент, е нещо нормално… Свикнали сме на всякакви корупционни схеми, нагледали сме се, въпросът е ГЕРБ прави ли така. Това е тежкият, морален въпрос, каза премиерът.

Според Бойко Борисов преди изборите всичко е много добре планирано.

Цветанов също трябва да си направи изводите откъде дойде тази атака и по това време. При положение, че имаш два апартамента – хубави, за които вече си ял бой, каза Борисов.

Но това пак не ни оправдава. Няма да говорим дали е законно или не. Трябва да е законно. Не са малки деца. Мъчно ми е, че направиха толкова добри неща, а този скандал сега ни удря, каза още Борисов.

Яд ме е, толкова добри неща правим, че просто ни отива енергията – така, всеки ден. Вчера Министерският съвет отпусна 53 млн. лв. за великденски надбавки за пенсионерите. Представете си новина, която пускате – правителството отказа или няма да има великденски надбавки, обърна се премиерът Борисов към представителите на медиите.

Той посочи, че усилено се работи и по въпроса с възнагражденията на медицинските специалисти. След като оправихме малките болници, общинските болници, възложил съм на министър Ананиев – 2 седмици максимум, да ми поправи методиката за възнагражденията на медицинските специалисти. Защото даваме огромни пари в здравеопазването, само че шефовете на болниците си дават ДМС-та и парите не стигат до сестрите. Да ми направи методика, ако трябва ще доплатим, но това трябва да се случи. Трябва да са доволни. Така че и това сме вършили днес, каза още министър-председателят.

Преди началото на работната сесия на Европейския съвет във формат ЕС-27, който ще заседава по чл. 50, Бойко Борисов каза: Темата „Брекзит“ касае десетки хиляди български граждани и не малко англичани, които живеят в България. Изключително разтревожен съм от това, което се случва. Времето изтича. Хиляда дни се работи по Брекзит, остават още седем и е пълна неяснота.

Не виждам как това, което иска Великобритания до 30 юни, може да се подкрепи. Това означава, че техните евродепутати трябва да ходят на предизборна кампания, да агитират за Европейския съюз и какво ще защитават в ЕС, каза Борисов и подчерта, че ако има отсрочка - тя трябва да бъде кратка.

По темата за разглеждането на пакета „Мобилност“ от Европейския парламент премиерът Борисов коментира, че българското правителство и представителите на страната в ЕП ще продължат с усилията си срещу приемането на правилата, ощетяващи транспортните работници, не само в България, но и в други европейски страни.

Днес говорих и с Таяни, социалистите и либералите гласуват пакетът да влезе за разглеждане. Извънредно, въпреки, че са нарушени някои от правилата. В България те говорят друго, а днес техните партии тук направиха това, коментира министър-председателят. /БГНЕС