Бойко Пенков: Бързо възмездие за нападателите на медици

„Охранител до всеки доктор няма как да стане. Искаме поне да има бързо възмездие за тези хора, които си позволяват такава агресия. На това държа изключително много – бързо възмездие“, заяви заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, отговаряйки на въпрос дали има кардинално решение след поредния случай на агресия срещу медици, предаде репортер на БГНЕС.

„Това е безобразие, което… Вие представяте ли си, колежката е 40 кг. с мокра престилка, отива да спасява човек, през това време някакъв… се нахвърля и почва да й слага белезници и да я души, и да я блъска. Това е ненормална история. Затова имаме и договор с главната прокуратура веднага да ги уведомяваме, да имаме бързи производства срещу такива лица. Това просто трябва да се пресече. Тя отива да спасява на съседното легло човек“, заяви емоционално Пенков.

Той посочи, че те са извикали веднага охрана, въпреки това колежката още не можа де преодолее шока от преживяното.

БГНЕС припомня, че лекари в болница „Св. Анна“ в София бяха обект на брутална агресия. В Клиниката по хирургия е извикан за консултация лекар от КАИЛ на болницата. Тя се е наложила заради лечението на тежко болен пациент. В същото време друг пациент, който е приет в УМБАЛ „Св. Анна“-София АД за планова операция, започва да вилнее в коридора на Първо отделение на Клиника по хирургия. Удря, блъска, души и обижда лекари и сестри.

Размахва и белезници и заплашва с арест. Предварително е сложил на камерите гумени ръкавици, с цел да предотврати видеозаснемането. Чупи и врата на клиниката.

Пострадалите лекари и сестри, освен физически травми, са в психически шок. Подадено е оплакване и тече разследване. Беше съобщено, че ръководството на УМБАЛ „Св. Анна“ категорично застава зад лекарите, работещи в болницата и вярва, че спрямо виновника ще бъде приложена цялата сила на законите в България. /БГНЕС