Юрий Божанов - от тренировки на свещи и майстор на вафли, сега гледа към „Арнолд Класик“

Моята цел е да стигна един ден до „Арнолд Класик“. Това заяви в интервю за БГНЕС вторият най-силен мъж в България и състезател по силов многобой Юрий Божанов.

28-годишният българин, родом от Бургас, се занимава професионално със силов многобой от 2015 година. Има собствена зала, в която има осигурени лежанки, гладиатори, гуми и други тежести. „Всичко тръгна случайно – лишавах се от доста неща, за да ходя на фитнес, и на село помагах, носейки тежки неща. Започна да ми харесва да се натоварвам и не се изморявах – постепенно стартирах със 100 кг гума, преминах на 200 кг, прехвърляне-носене, прехвърляне-носене. Полека-лека почнах да тренирам – тренирах на свещи, защото нямаше осветление. Преди да се сдобия със собствена зала, тежестите ми бяха от трактор“, разказва Божанов.

снимка/личен архив

„Това ми е страст от 2009 г. насам. Подариха ми гаража от Меден рудник и така си направих собствена зала с професионални уреди – започнах от самата нула, не ходех по заведения, нощни дискотеки и т.н. 2015 година работих като готвач и една вечер, както се прибирах, ме засече една кола – казаха ми, че Федерацията за най-силни мъже на България ме търси и иска да бъда част от нея. Така започнах да се занимавам професионално от 2015 г. Имах две състезания в Италия и Словакия, на които завърших предпоследен, но именно те ми показаха, че мога да успея в това, което обичам да правя“, продължи многобоецът.

Божанов говори и за състезанието, което го издига до непознати висоти. „Валеше много дъжд, това ни пречеше, тъй като ние се състезаваме навън. Дадох трето време при дърпането на 16-тонен рейс, самата настилка беше боядисана. След това последва „Фермерска разходка“ (по 130 кг в двете ръце, оставят се на 25 м, след това се връщаш, 80 кг чувал и отново го оставяш на 25 м). „Кобилица“ – там носех тръба 340 кг, като дадох едно от първите времена. Имаше още обръщане на щанга и завършек със 120 кг кръст. Останах на шест точки от първото място, което зае Петьо Христов от Червен бряг. Можех да се справя и по-добре, но все пак говорим за състезател, който е с голям опит и наистина един от най-добрите“.

снимка/личен архив

Многобоецът има определена рутина в ежедневието си, която обича да спазва. Освен със силовия спорт, Божанов е и майстор на вафли.

„Ставам в 4:30 сутринта и отивам във фабриката, която ме спонсорира. Там правя вафли и други сладки неща. Прибирам се от работа в 13:30 часа и половин час по-късно започвам да тренирам в нас – „от работа на работа“, така да се каже. Нямам почивен ден, позволявам си да ям всичко, но гледам да не се тъпча. Хубавото на това, че тренирам в нас, е, че не завися от никого, освен от себе си, така че пандемията не ми се отразява по никакъв начин, нито психически, нито физически“, споделя още той.

Божанов е категоричен, че не взима никаква химия или добавки и отдава всичките си постижения до момента в спорта на здрави тренировки и храна. „Абсолютно чист съм, не взимам никаква химия или добавки – знам, че това е на практика невъзможно в днешния свят, но аз гордо мога да заявя, че не съм взимал никога такива неща и нямам намерение да го правя. Химията те прави временно силен, а не постоянно силен. Един спортист не трябва да взима допинг, за да бъде силен. Получавам огромна подкрепа, която ме зарежда допълнително с нови и нови сили“.

Той си поставя няколко цели, сред които основната да участва един ден на „Арнолд Класик“ – състезание, на което мерят сили най-добрите и силни мъже в света, както и да влезе в топ 10 на Ултимейт Европа – преди всичко, Божанов иска да бъде здрав и щастлив, за да продължи да се занимава с това, което обича.

„В България този спорт е нула, мъчим се 10-15 човека, но почти никой не ни отразява. Моята цел е да вляза в топ 10 на Ултимейт Европа и да стигна до „Арнолд Класик“, където да покажа, че без химия и добавки има постижими цели в този спорт“, завърши Божанов. /БГНЕС