Божидар Андреев: Дължа всичко на хората, които вече не са сред нас

"Дължа всичко на хората, които вече не са сред нас. Лека им пръст. И още не съм приключил, докато не отида на олимпийските игри и не направя там това, което обещах и на тях“. Това заяви Божидар Андреев, след като стана европейски шампион във вдигането на тежести за втори път в кариерата си.


Андреев разби конкуренцията в категория до 73 килограма на Европейското първенство в София с европейски рекорди в двубоя и изтласкването и с резултат, който му гарантира участие на Олимпийските игри в Париж. След последния си успешен опит на рекордните 193 кг той направи емблематичното си задно салто под бурните овации на феновете в залата. Божидар спечели и златните медали в двете движения.

След триумфа си посвети отличията си на любимите хора, които е загубил. „Във всеки един момент съм с тях, макар физически да ги няма до мен. Сигурен съм, че в момента те ме гледат отгоре и се гордеят с мен за това, което направих. Последният ми опит беше именно за тях – за всички любими хора, които вече не са до мен. За тях са и медалите. Честно казано, от всичко съм доволен от това европейско първенство. Най-доволен съм, че това, което правихме на тренировките, го направих и тук. Гордея се, че го постигнахме с моя треньор и с всички други хора, които ме подкрепят. Благодаря на всички от сърце. Дай Боже и занапред да постигаме такива резултати. Вярвам, че пак ще показваме какво можем ние, българите“, каза още Божидар Андреев.

Сребърният медал в двубоя в кат. До 73 кг спечели Мохамед Озбек от Турция с 336 кг, а бронзовият – Ритварс Сухаревс (Латвия) с 331 кг.

Андреев донесе третият златен медал за България от Европейското първенство в София след Ангел Русев (кат. До 55 кг) и Габриел Маринов (кат. До 61 кг). Иван Димов завоюва сребърен медал в кат. до 61 кг., а Джан Зарков – бронз до 55 кг. Така страната ни е с общо пет отличия до момента.

Галя Шатова завърши на 5-о място в кат. до 64 кг при жените в четвъртия ден от европейското първенство на родна земя. 22-годишната българка остана на един успешен опит от бронзов медал - и в двубоя, и в изтласкването. В изхвърлянето тя направи три успешни опита - на 92, 94 и 96 кг. В изтласкването стартира с успех на 115 кг, след което не успя два пъти на 119 кг, които щяха да й гарантират двата бронзови медала. Шатова завърши с двубой 211 кг.

На 16 февруари от 10 часа в категория до 71 кг при жените (Грепа С) ще вдига Мария-Александра Арнаудова. На 17 февруари от 10 часа в категория до 76 кг при жените ще участва София Гарсия Стефанова. От 17 часа стартира битката за европейската титла в категория до 89 кг при мъжете с участието на Карлос Насар.

На 19 февруари от 14 часа в състезанието за медалите в категория до 102 кг при мъжете влиза Васил Маринов. От 17 часа стартира битката за титлата в категория до 109 кг при мъжете с участието на Христо Христов. На 20 февруари от 13 часа е състезанието в категория над 87 кг при жените с участието на Джесика Иванова. /БГНЕС