Божидар, който извади кръста в Панчарево: Единственото необходимо е молитвата към Бог

24-годишният Божидар Модов извади кръста от река Бистришка в Панчарево, предаде репортер на БГНЕС.

Литийното шествие започна от църквата „Свети Димитър“ и бе оглавено от свещеник Кръстин Апостолов. В него се включиха много местни жители, включително деца. Присъства също така и кметът на столичния район „Панчарево“ Евгения Алексиева.

Множеството се отправи към река Бистрица, където беше отслужен молебен за Йордановден, след което кръстът беше осветен от отец Кръстин и хвърлен от него в реката.

Седмина смелчаци нагазиха в реката, но кръстът бе изваден от Божидар. Той го вдигна високо и след това го подаде на всеки един от останали участници, които се прекръстиха и го целунаха.

На брега Божидар бе посрещнат от отец Кръстин и кмета Евгения Алексиева, които го поздравиха.

„За пръв път участвам в изваждането на кръста и тръпката е страхотна“, сподели Божидар пред БГНЕС. Той заяви, че не се е подготвял предварително. „Молитвата към Господ е единственото, което е необходимо, нищо друго“, каза 24-годишният младеж. Той пожела на жителите на Панчарево здраве: „Само здраве, да сме единни и нищо друго не ни трябва. Всичко друго се намира“.

Над стотина жители, които наблюдаваха изваждането на кръста, се включиха в светлия празник, който завърши с традиционно българско хоро. /БГНЕС