Божилов: Пандемията ще се отрази негативно на модернизацията на армията

Ситуацията с пандемията ще има отражение по отношение модернизацията на армията, при това негативно и то ще се отразява в няколко аспекта. Това каза пред БГНЕС Йордан Божилов, който е председател на Софийски форум за сигурност.

„Най-вече пренасочване на по-големи средства към икономиката, към социални дейности, естествено – здравеопазването. Това е първият може би най-важен аспект. Другото, струва ми се, че самите европейски компании, които участват в търговете за модернизация също ще изпитват определени трудности. Тази година много от фабриките бяха затворени във Франция, в Италия, в Германия, така че ще има отражение”, посочи той.

Според него е рано още да се каже дали ще има отражение по отношението на изпълнението на националния план за повишаване разходите за отбрана на 2% от БВП на България до 2024 година.

„Очакваме да излязат прогнозите на Министерство на финансите. Ние имахме една дискусия с експерти икономисти точно по тази тема. Те считат, че сегашната ситуация, ако се задържи по отношение на изпълнение на бюджета, може и да не засегне точно тази дългосрочна програма и политика за увеличаване на процента”, заяви той.

Колкото до това дали е време да се мисли за вторите 8 самолета F-16, експертът подчерта, че е неизбежно придобиване на пълна ескадрила, защото самолетите не са само въздухоплавателно средство. „Това е цялостна система, която трябва да служи и за целеуказване, и за разузнаване и да подава информация към всички други видове въоръжени сили. Това е във всички държави членки на НАТО и на ЕС. Ние трябва да постигнем тази способност и в България, неизбежно е”, заяви той.

Йордан Божилов бе категоричен, че при всички положения придобиването ще става постепенно. „Договор може да бъде сключен сега, както знаем имаме вече възможности и за разсрочено плащане. Аз не мисля, че трябва да поддържаме много дълго време две системи – F-16 и МиГ-29. Максимално бързо трябва да извеждане МиГ- 29 от експлоатация”, заяви той.

В актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, приет с решение на Народното събрание от 8 юни 2018 г. за МиГ-29 се казва, че назначеният срок на служба на самолетите изтича поетапно през периода 2028-2030 година.

„2030 г. това е летателен ресурс, но МиГ-29 има много недостатъци и основният недостатък е несъвместимост със средствата на армиите на НАТО и всички държави, които са около нас, така че максимално бързо трябва се изведе. Отново ще повторя, че самолетите не са само средство за летене, те имат много други функции и затова колкото по-бързо придобием новите способности с новите самолети, толкова по-надеждна и ефикасна ще бъде нашата отбрана”, заяви Божилов.

Той каза това преди откриването във военния клуб в София на двудневна конференция на тема „Климатичните промени и сигурността – гласът на младите за преодоляване на предизвикателствата“. /БГНЕС