Божинов осигури успех на Левски в сражението за Европа

Левски победи Етър с 1:0 във финалния бараж за място в Лига Европа, който се игра на стадион „Георги Аспарухов“ в столицата, предаде репортер на БГНЕС. Единственият гол в срещата отбеляза резервата Валери Божинов в 72-ата минута.

В 26-ата минута Паулиньо отправи първия точен удар към една от двете врати в мача, но той не затрудни никак стража на гостите Христо Иванов. Две минути по-късно Паулиньо стреля отново, но Иванов пак бе на точното място и улови топката. Това бе и най-интересното на терена през първите 45 минути.

След почивката в състава на Левски се появи Седрик Унтонджи на мястото на Деян Иванов, а в отбора на Етър Иван Иванов замени Милчо Ангелов.

В 64-ата минута Станислав Костов опита да стреля от малък ъгъл, но отново Иванов не бе затруднен. В 71-ата на игрището се появи Валери Божинов и секунди след това нападателят се разписа, след като засече с глава центриране на Живко Миланов. Две минути по-късно Паулиньо можеше да удвои преднината на столичани, но ударът му не намери очертанията на вратата.

Опитите на Етър да стигне до изравнителен гол в заключителните минути не дадоха резултат и така Левски се пребори за последната трета квота за България за втория по сила европейски турнир.

Това бе трети успешен опит за „сините“ за достигане до евротурнирите чрез баражи – през 2017 г. отстраниха Верея след дузпи, а миналият сезон сразиха Черно Море с 4:1 Мачът бе последен и за двамата наставници на отборите – Георги Тодоров и Красимир Балъков.

Другите ни участници в турнира Лига Европа са втория в класирането ЦСКА и носителят на Купата на България Локомотив Пловдив. Мачовете от първия квалификационен кръг ще се играят на 11 и 18 юли.

След срещата голмайсторът на Левски Валери Божинов си пожела титла със „сините”. Нападателят сподели, че обича клуба и иска да остане, но това ще зависи от ръководството. Според него има някаква съдба в това, че когато има трудни моменти, той винаги успява да помогне. За финал Божинов определи публиката на Левски като най-добрата.

„Моето желание е да стана шампион с Левски – аз затова се върнах тук. Досега не съм ставал шампион. Няма да е лесно, трудно ще е. Конкуренцията е голяма, но знам, че ако се случи, това би било едно голямо нещо”, коментира амбициите си със „синия” клуб нападателят.

„Аз съм играч на Левски. Имам договор за още една година. Петър Хубчев, Павел Колев и Васил Божков ще решат дали оставам. Обичам този клуб. Аз казах, че когато е трудно, винаги съм тук. Това е някаква съдба. Показвал съм го и в други отбори, в които съм играл. Надявам се и за в бъдеще да бъде така. Поздравявам моите съотборници и публиката. Феновете на Левски са №1″, добави Божинов. /БГНЕС