БПЦ: Братята от Македония да ползват частица от благодатния огън от миналата година

Българската православна църква и премиерът Бойко Борисов призоваха тази година за Великден братята от РС Македония да ползват като нас частица от благодатния огън от миналата година, предаде репортер на БГНЕС.

Изявлението бе направено след срещата на министър-председателя Бойко Борисов със Светия синод на БПЦ. От две години, България носи Благодатен огън и за Северна Македония. Тази година обаче полет до Тел Авив няма да има. Светият Синод предлага средствата за полета да бъдат пренасочени към борбата с разпространението на коронавируса.

"Догодина ще може пак да отидем заедно в Йерусалим", каза митрополит Гавриил и добави, че тогава представители на Северна Македония ще могат отново да пътуват с нашата делегация и да си вземат от чудодейния огън. "Ние имаме огън, в Северна Македония също трябва да си пазят Благодатен огън. Манастири в Северна Македония трябва да пазят от Благодатния огън", каза още митрополит Гавриил, след като стана ясно, че Светият Синод е взел решение тази година да не изпраща делегация до Йерусалим, която да донесе от чудодейния огън в навечерието на Великден. “Нека тази година да спестят тези средства и в РС Македония, да ги използват за маски и други предпазни средства. Догодина пак ще отидем”, каза от своя страна българският премиер Бойко Борисов, който призова всеки да отпразнува Цветница и Великден вкъщи. "Аз лично ще бъде вкъщи", подчерта Борисов. /БГНЕС