BP назначи Мъри Аучинклос за постоянен главен изпълнителен директор

Британският петролен гигант "Бритиш петролиум" (BP) назначи Мъри Аучинклос за постоянен главен изпълнителен директор, след като той пое временно тази роля след изненадващата оставка на Бърнард Луни.


"BP обяви днес, че управителният съвет е назначил Мъри Аучинклос за главен изпълнителен директор с незабавно действие", се казва в изявлението на групата.

Бившият финансов шеф Аучинклос пое ръководството през септември, след като бившият главен изпълнителен директор Луни неочаквано подаде оставка заради това, че не е разкрил минали връзки с колеги.

"Управителният съвет на BP предприе задълбочен и силно конкурентен процес... Бордът е напълно съгласен, че Мъри е най-добрият кандидат и е правилният лидер за ВР", се казва в изявлението на председателя Хелге Лунд.

Съобщението идва преди годишните резултати, които трябва да бъдат представени на 6 февруари.

През октомври петролният титан разкри, че през третото тримесечие е излязъл на чиста печалба, след като година по-рано големи счетоводни разходи го бяха тласнали към червено.

Печалбата след данъчно облагане възлиза на 4,9 млрд. долара през трите месеца до септември.

Аучинклос добави, че е "убеден" в "значителната стойност, която можем да създадем" в BP.

"Сега, повече от всякога, трябва да се съсредоточим върху изпълнението - да работим безопасно и ефективно, да изпълняваме дисциплинирано и винаги да се фокусираме върху възвръщаемостта", каза той.

"Това е начинът, по който ще осигурим реални ползи за нашите клиенти и други заинтересовани страни и ще продължим да увеличаваме дългосрочната стойност за акционерите на BP. /БГНЕС