Брайтън превзе "Олд Трафорд", Сити си върна първото място след обрат над Уест Хем

Манчестър Юнайтед допусна трета загуба от началото на сезона, след като отстъпи на Брайтън с 1:3 у дома в мач от петия кръг на английската Висша лига. На "Олд Трафорд" "червените дяволи" инкасираха ново поражение в елита, след като в предишния кръг паднаха и от Арсенал със същия резултат.


Бившият нападател на "червените дяволи" Дани Уелбек откри резултата за "чайките" след пас на Симон Адингра. В 41-та минута Расмус Хьойлунд помисли, че е отбелязал дебютния си гол с екипа на Юнайтед, но попадението бе отменено след намесата на ВАР, тъй като топката бе напуснала очертанията на терена преди паса на Маркъс Рашфорд в наказателното поле на гостите. Паскал Грос покачи на 2:0 след почивката след прецизен изстрел, който не остави шансове на Андре Онана, а влезлият от пейката Жоао Педро оформи класиката след ново чудесно изпълнение. Манчестърци върнаха почти мигновено един от головете чрез резервата си Ханибал Меджбри, но това се оказа и всичко от селекцията на Ерик тен Хаг до края на срещата. В края резултатът можеше да набъбне и до 4:1, но новото попълнение на Брайтън Ансу Фати пропусна от изгодна позиция.

В класирането Брайтън се изкачи на трето място с 12 точки. Юнайтед е едва 12-и с шест пункта, а напрежението върху Тен Хаг става все по-сериозно. За "червените дяволи" предстои гостуване на Байерн Мюнхен в Шампионската лига в сряда, преди съставът да се завърне във Висшата лига, за да гостува на новака Бърнли. За Брайтън също предстои европейски ангажимент - домакинство на АЕК Атина в Лига Европа, а след това отборът на Роберто Де Дзерби посреща Борнемут в Премиършип.


В друга среща, шампионите от Манчестър Сити продължиха без грешка от началото на кампанията, след като обърнаха Уест Хем с 3:1 като гост. След редица пропуски и добри намеси на Алфонс Ареола, "гражданите" бяха наказани в 36-та минута от Джеймс Уорд-Праус. Възпитаниците на Пеп Гуардиола обаче бяха безупречни след паузата и стигнаха до трите точки след голове на Жереми Доку, Бернардо Силва и Ерлинг Холанд. Сити води с 15 точки, с две повече от втория и третия съответно Тотнъм и Ливърпул. Уест Хем е шести с 10 пункта. За Сити предстоят мачове с Цървена звезда в ШЛ и с Нотингам във ВЛ, докато "чуковете" играят с Бачка Топола в Лига Европа и с Ливърпул в Премиършип.

Имаше много драма в два от оставащите три двубоя в днешния следобед. Астън Вила и Тотнъм постигнаха домакински победи в края на срещите си съответно с Кристъл Палас и Шефилд Юнайтед. Бирмингамци спечелиха с 3:1, а "шпорите" обърнаха "остриетата" за крайното 2:1. Фулъм пък надви новака Лутън с минималното 1:0 у дома. /БГНЕС