Бразилец спечели златото на 400 метра с препятствия в Юджийн

Бразилецът Алисон дос Сантос спечели титлата на 4000 метра с препятствия за мъже на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн (САЩ). Дос Сантос направи много силно бягане и триумфира с нов рекорд на шампионатите - 46.29 секунди. До него на почетната стълбичка се наредиха двама американци. Това бяха Рай Бенджамин със среброто и Тревър Басит с бронза.

Всички погледи бяха насочени към олимпийския шампион и световен рекордьор - Карстен Вархолм. Норвежецът направи добри бягания в сериите, но очевидно получената преди няколко месеца контузия му се отрази, като норвежецът даде едва седмо време във финала.

Друг олимпийски шампион от Норвегия - Якоб Ингебригтсен, който бе смятан за сигурен шампион на 1500 метра, също не успя да стигне до златото. Шампион в дисциплината стана британецът Джейк Уитман, който сътвори изненадата на шампионата. Уитмън направи бягането на живота си. Около 200 метра преди финала той вдигна темпото и пое водачеството, което така и не пусна до края, за да стъпи на световния връх. Бритаенцът пробяга дистанция за 3:29.23 минути, оставяйки на 24 стотни зад себе си Ингебригтсен. Трети се нареди състезаващият се за Испания мароканец - Мохамед Катир.

Така след пет поредни световни титли на кенийци в тази дисциплина, златото ще отиде в Европа. За последно това се случи при първото включване на дисциплината на Световно първенство, когато отново британец в лицето на Стийв Крам завършва първи.

Еленор Патерсън пък донесе първа титла на Австралия в скока на височина за жени. 26-годишната австралийка стигна до златото с 2.02 метра, който записа от първия опит. Втора също с 2.02 е Ярослава Магучих (Украйна), а трета се нареди италианката Елена Валортигара с 2.00 метра.

Магучих, която беше фаворитка в състезанието, постигна височината от втори опит. Валортигара заслужи бронза пред Герашченко, тъй като преодоля 2.00 от първи опит, но и двете не скочиха 2.02. Магучих и Патерсън пробваха на 2.04, но не успяха. Това бе първа световната титла за Австралия и втори сребърен медал за украинката, която беше втора и в Доха 2019.

Олимпийската и трикратна световна шампионка Мария Ласицкене от Русия не бе допусната до участие заради руската военното нахлуване в Украйна. /БГНЕС