Бразилски съдия прекрати делото за престоя на Болсонаро в унгарското посолство

Съдия от Върховния съд на Бразилия отхвърли дело срещу бившия президент Жаир Болсонаро за двудневния му престой в унгарското посолство, според него няма твърди доказателства, че той се е опитвал да избегне съдебно преследване.


Болсонаро беше подложен на проверка, когато стана ясно, че е останал в посолството през февруари, дни след като полицията конфискува паспорта му като част от разследването на обвиненията, че е участвал в опит за преврат, за да го задържи на власт въпреки загубата на изборите през 2022 г.

„Няма конкретни доказателства, които ефективно да показват, че обвиняемият е възнамерявал да потърси дипломатическо убежище, за да избяга от страната и да избегне наказателното разследване“, пише съдия Александър де Мораес в решението си от сряда. Бившият президент и членовете на неговия вътрешен кръг са изправени пред обвинения в заговор за дискредитиране на бразилската избирателна система през месеците около гласуването през октомври 2022 г., което завърши с щурм на поддръжници на Болсонаро срещу институциите седмица след полагане на клетва от левия президент Луис Инасио Лула да Силва. Полицията казва, че Болсонаро е редактирал проектоуказ, който е щял да обяви извънредно положение, да свика нови избори и да нареди арестуването на Мораес, който е водещ съдия по множество разследвания, насочени срещу бившия президент. На 8 февруари полицията извърши акции срещу Болсонаро и близкия му кръг, като арестува трима души и конфискува паспорта на бившия президент.

През март The New York Times разкри, че Болсонаро е останал в унгарското посолство от 12 до 14 февруари, което доведе до отделно разследване по обвинения в опит за бягство от съдебната система. Болсонаро отрича всички обвинения и казва, че е жертва на политическо преследване. Неговите адвокати казаха, че престоят в посолството е свързан с поддържането на приятелски връзки с Унгария и неговите „добри отношения“ с крайнодесния премиер Виктор Орбан. /БГНЕС, АФП