Бразилски съдия заплашва да забрани приложението Телеграм

Върховният съд на Бразилия нареди на приложението за съобщения Телеграм да премахне критиките към законопроект, целящ да спре дезинформацията онлайн и даде на компанията един час да се съобрази с това или да бъде отстранена, предаде АФП.

Решението бе взето ден след като Телеграм изпрати съобщение до потребителите в Бразилия, в което предупреди, че "демокрацията е подложена на атака" и че законопроектът за интернет "дава на правителството правомощия за цензура".

Съдия Александре де Мораес нарече това "явна и незаконна дезинформация" и обвини компанията в "незаконно и неморално" поведение, противоречащо на демократичния процес и върховенството на закона.

"Съобщението... измамно изопачаваше дискусията и дебата около регулирането на доставчиците на социални мрежи и услуги за изпращане на съобщения, в опит да подтикне и подстрекава потребителите да накарат своите членове на Конгреса" да гласуват против законопроекта, пише Мораес в решението си.

Технологичните компании лобираха агресивно срещу бразилския законопроект за дезинформацията, който беше приет от Сената и очаква гласуване в долната камара на парламента.

По-рано този месец Мораес постанови, че Google, компанията майка на Facebook Meta и Spotify трябва да премахнат от платформите си съобщенията, които се противопоставят на законопроекта, или ще бъдат глобени със 150 000 реала (30 000 долара) на час.

Наричан от медиите "законопроект за фалшивите новини", а от опонентите - "законопроект за цензурата", бразилското законодателство беше въведено преди три години.

Но той придоби нова известност, след като на 8 януари поддръжници на крайно десния бивш президент Жаир Болсонаро вдигнаха бунт в Бразилия, за който се твърди, че е подтикнат от дезинформация в социалните медии, в която се твърди, че загубата на техния кандидат на изборите през 2022 г. от президента Луис Инасио Лула да Силва е била фалшива. /БГНЕС